Temat: [Mondeo 2007-2014] Stylizacja nadwozia
View Single Post
Stary 02-07-2009, 12:00   #1670
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: [Mk4] - stylizacja Mondeo

Cytat:
Napisał lflorczak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z mojej strony dylemat zmiany na 18" zaowocował tym, że po rozpatrzeniu wszelkich "za" i "przeciw" wrzuciłem Mondziakowi oryginalne felgi Forda 18'', ale na niestandardowych oponach 225/45/18....
Powiem tak - auto kupiłem na kołach 205/55/16 i po zmianie nie ma aż takiej przerażającej różnicy w komforcie jazdy, a wygląd powalający
A rozpatrzyłeś "przeciw" także to, bo wszystko pięknie ładnie z jednym wyjątkiem.
Różnica w średnicy zewnętrznej koła, wynikająca z przyjętych przez Ciebie rozmiarów opon to 27,8 mm (to prawie 3 centymetry)! Co za tym idzie? Skoro dostałeś auto na 16'' to cała elektronika jest spasowana na tym rozmiarze. Oczywiście można to zmienić (jest to typowe przeprogramowanie w ASO) ale powinieneś to robić co sezon. Dlaczego? Bo w tej chwili elektronika (także, a może przede wszystkim ta związana z bezpieczeństwem) jest okłamywana i może (nie musi) w krytycznej sytuacji zwariować. Osobiście nie podjąłbym takiego ryzyka.
Jedynym rozmiarem, który spełnia dopuszczalne odchylenie (2%) jest rozmiar 205/45/18 wówczas różnica na średnicy wynosi 9,8mm (1,6%)

Ostatnio edytowane przez PAFFCIO ; 02-07-2009 o 12:07
PAFFCIO jest offline   Odpowiedź z Cytatem