Temat: [Mondeo 2007-2014] Lista ewentualnych usterek
View Single Post
Stary 03-07-2009, 15:00   #858
radwal
ford::beginner

Model: Mondeo MK IV
Silnik: 1.8 TDCi 125KM/340Nm; 151KM/407Nm
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: [Mk4] Nowe MOndeo kombi- lista ewentualnych usterek

Cytat:
Napisał radwal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
antyrama, keisim - dzięki za wskazówki. Sprawdzę obydwa tropy, bo choć obstawiałem rurkę od skraplacza, to faktycznie wymieniałem dwukrotnie szybę z powodu nie-grzania (drugi raz, bo za pierwszym spartaczyli) i to też może być powód zbierania się wilgoci.
Wracając do przecieków (ale nie z prokuratury ;-) ) - tak jak podejrzewałem skropliny z klimy.
Ujście skroplin jest zakryte ekranem aluminiowym, który wg. mechanika w poprzedich modelach był tylko ekranem i woda spokojnie sobie po nim spływała. W MK IV jest to już mata wygłuszająca z ok. 1 cm warstwą wełny. No i właśnie to wełna zatyka odpływ wody na zewnątrz i się robi mokro w środku.
Jak ktoś się na to natknie i będzie chciał zrobić we własnym zakresie mając dostęp do podnośnika/kanału, to trzeba mniej więcej na wysokości środkowego słupka odpiąć od spodu spinkę podtrzymującą ekran/matę i po jej odchyleniu trochę ku przodowi widać ujście wody z klimy. Wystarczy na wysokości ujścią wyskubać matę z wełny, żeby go nie zatykała i to powinno załatwić problem. Przydatne będą szczypce o długich ramionach, bo palcami się raczej nie sięgnie.
radwal jest offline   Odpowiedź z Cytatem