View Single Post
Stary 04-07-2009, 00:39   #45
revla
ford::beginner

Imię: jacek
Model: mk2
Silnik: 1.9 tdi 115
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: szum / syk przy dodawaniu gazu w okolicach 2000 obr. 1.9TDI

panowie , polecam sprawdzic jakim cisnieniem turbina laduje, , bo gwizd turbinki to normalna sprawa i jest przyjemny dzwiek, natomiast szum jak uciekajace powietrze , to wyglada na wiecej niz 1,5 bara, u mnie walila nawet okolo 2barow, , wydaje mi sie ze poprzedni wlasciciel , podkrecic chcial autko i to jest efekt. objawy byle takie (zwlaszcza na zimnym silniku) ze przy dodaniu gwaltownie gazu i po znianie biego prze 2000 obr turbo kichalo jak w rajdowce, (brak blow off), a i turbo zalaczalo sie juz powyzej 1100obr. ktos chyba kierowniczke turbiny zciagnol za bardzo. jedyny plus to praktycznie brak turbodziury, i dzwiek kichania fajny ale strach o silnik. jak zdejmiecie i zatkacie wezyk z tej czarnej banki to turbinka wam sie zalaczy gdzies tak okolo 1200-1300 obr. bo gdy tylko go zdejmiecie to wtedy silnik chodzi jak zwykly turbodizel, turbo zalacza sie przy 2000, nie patrzylem jeszcze jak dostac sie do kierownicy turbiny zeby ja przestawic, dodam ze jest niezapieczona, po prostu na ten wezyk dalem trojnik i dopiolem do banki pilke od tenisaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) cisnienie doladowania spadlo na 1,4 bara , turbo zalacza sie przy 1500obr, szum zasysanego powietrza jest pozniej, jest slabszy ,ale i tak 1,4 bara to za duzo troszke, mimo to auto lepiej sie buja, troche sie przyzwyczailem ze wczesniej na gaz reaguje ale i tak jest ok, wiec jak wam turbo przy 1500 rusza to zrobcie probe z tym wezykiem polecam, natomiast warto sprawdzic cisnienie doladowania, bo az tak glosnego zasysania przy szczelnym dolocie byc nie powinno,, dodam ze po moim patencie z pilka(moze brakiem czasy na dostanie sie do turbo) odglos pracy silnika , samego terkotnia disla jest cichszy , taki bardziej miekki

Ostatnio edytowane przez revla ; 04-07-2009 o 00:47 Powód: bylem zagadany:))
revla jest offline   Odpowiedź z Cytatem