Odp: LAŃCUCH ROZRZĄDU TDCI-czy to mozliwe
Mam mk3 z 2004 tdci. "Problem" ten dotyczy rzeczywiście wielu pojazdów, nie tylko mk3. Wydaje mi się, ale nie roszczę sobie praw do racji totalnej, że naciągnięty łańcuszek nie może zmieniać fazy rozrządu czy kąta wyprzedzenia. Musiałby być baaardzo rozciągnięty, a tej opcji raczej nie ma. Daleko przy tym nie zajechałby żaden samochód. Zauważyć należy, że przy każdym dodawaniu gazu występowałoby zjawisko zmiany faz czy wyprzedzenia kąta. Raczej szukałbym w innym miejscu. To, że przy obciążeniu większą ilością odbiorników elektronika daje sygnał do uzupełnienia "niedoboru" produkowanego prądu jest oczywiste. Musi temu podołać alternator. Jego obroty mogą być podniesione tylko przez wyższe obroty napędu napędzającego go poprzez pasek. Stąd odrobinę wyższe obroty przy włączeniu odbiorników przez chwilę do ustabilizowania się poboru. Każdy, kto leciutko doda gazu na luzie usłyszy to samo "klekotnięcie". Myślę, że może jest to kwestia klekotania zaworów zanim hudraulicznie zredukują się luzy, bo olejem regulują się u nas. Ale to moja teoria. Niech się wypowiedzą mechanicy praktycy, sam z przyjemnością poczekam na rozwój tego posta.
|