Temat: [Mondeo 1996-2000] hamulce w modeo 1.8 td
View Single Post
Stary 14-07-2009, 15:21   #1
romanlojek
ford::amateur

Model: ford mondeo kombi
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1997
Domyślnie hamulce w modeo 1.8 td

Witam wszystkich. Mam pewien problem dwa dni temu pękł mi przewód miękki w tyle. Zatem wymieniłem przewód i starałem się odpowietrzyć hamulce wg tradycyjnej metody pompuj i trzymaj. wylatywał mi pływ wraz z powietrzem. Myślałem super idzie. Po ok. 5 min. pompowania bez rezultatu (odpowietrzenia) sprawdziłem poziom płynu w zbiorniczku. Jakież było moje ździwienie gdy go tam nie zobaczyłem (wiem, wiem ... genialnieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) a zatem wlałem odpowiednią ilość płynu, a nawet trochę więcej (bo chciałem odpowietrzyć) i powtórzyłem czynność pompowania. Owszem dwa albo trzy razy podpompowałem i trochę powietrza wyleciało. Poczekałem, aż zaczął lecieć sam płyn i zakręciłem. Pedał hamulca był twardy jak przed wymianą tzn. nie opadał. Pomyślałem nieźle, ale przecież mam ABS dlatego ciężko było mi wcisnąć pedał. Ok. Włączyłem silnik i sprawdziłem czy hamulec opada o dziwo nie. Zatem wsiadłem do autka i zacząłem próbę. Najpierw powoli - hamulec działał. Ok trochę szybciej na polej drodze, aby sprawdzić ślad hamowania. Przednie koła elegancko ABS działał tył hamował ale słabiej bez wspomagania ABS`u. A zatem wyruszyłem asfaltówką do prędkości ok 100km i nacisnąłem gwałtowanie - ABS zadziałał hamulce też. Ponowiłem próbę z 4 razy. Do dziś jeżdżę, ale nie daje mi to spokoju przecież powienienem odpowietrzyć wszystkie koła. Ale co zrobić gdy pedał hamulca ciężko wcisnąć?
Podajcie jakieś rozwiązanie.
romanlojek jest offline   Odpowiedź z Cytatem