View Single Post
Stary 14-07-2009, 21:38   #75
SebaK
ford::amateur

Model: Ford Focus MK3.5
Silnik: 1.5 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: [Mk1 Mk2 Mk3] Czy ktoś zna jakies inne TIPS & TRICKS

Cytat:
Napisał cosmo80 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hmm to juz cos wiemy wiecej. Mam pewien plan pociagnac dodatkowa mase do mocowania anteny dachowej. Moze to sie uda.
Nie ma sensu tego robić. Masa jest załączana w chwili otwarcia drzwi przez wyłącznik. Jeśli doprowadzisz ją od mocowania anteny to lampka będzie świeciła cały czas :|

Problem polega na tym, że na jednym biegunie lampki mamy +, a na drugim "powietrze" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nic nie jest do niego podłączone więc mamy stan nieustalony. Jeśli mamy podłączoną zwykłą żarówkę 5W to przy zasilaniu 12V pobiera ona ok 0,42A (420 mA). Jest to jakiś tam już pobór prądu. Natomiast dioda pobiera ok 20 mA czyli prąd 20 krotnie mniejszy. Wystarczy więc trochę wilgoci na przełączniku lub po prostu słaba izolacja na przewodzie (który zresztą na całej długości pomiędzy lampką a włącznikami w drzwiach biegnie po karoserii - czyli przy masie) powodująca słabiutki przepływ prądu (rzędu kilku mA, ale do lekkiego świecenia diody wystarczający).

Proponuję pomiędzy wejściami zasilania lampki (masa z przełącznika drzwiowego i plusem) podłączyć rezystor 10kOhm (10000 Ohmów 1/4W). Pozwoli to na "pozbycie się" stanu nieustalonego i w związku z tym przestanie się też lampka żarzyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

DOTYCZY TO OCZYWIŚCIE TYLKO LAMPKI NA DIODACH - PRZY STANDARDOWEJ ŻARÓWCE NIE MA SENSU TEGO ROBIĆ !!!

Jest to rezystor o stosunkowo dużym oporze nie wpływającym w żaden sposób na instalację samochodu. Nie chcę mi się tego dokładnie tłumaczyć - choć i tak napisałem epopeje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - ale śmiało możecie tak podłączać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)

Pozdrawiam

P.S.
W razie problemów śmiało pytać / pisać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
SebaK jest offline   Odpowiedź z Cytatem