Cytat:
|
Ojca 407 z silnikiem 2.0 HDI też nie pali więcej niż 8 l po mieście i koło 6.5 na trasie przy dość dynamicznej jeździe z włączoną klimą. Zawsze się*zastanawiam co zrobić żeby mój tak palił. Mondek niby lżejszy, silnik nieznacznie mniejszy a nie udało mi się zejść do 6.5 w trasie. Na dodatek paliwo chlupie jak jest go dużo.
|
ciekawią mnie 2 sprawy w kontekście dotychczasowych wypowiedzi w tym wątku:
1. Kto z Was ma sedana i słyszy chlupanie? Ponieważ czujniki cofania są dość ciche i już raz ich nie usłyszałem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.... więc generalnie zawsze ściszam radio przy cofaniu wytężając słuch...i nigdy tego chlupania nie słyszałem.
2. Odnośnie spalania: 1. zawirusuj go,2. poczytaj rady wujka Rallygana ;-) był taki wątek.
Nie porównuj swojego 1,8 z HDI. Bez obrazy, bo to dobra jednostka, ale technologicznie te silniki dzielą lata świetlne.
W moim 2 litrowym zwirusowanym TDCi, z pełnym obciążeniem klimą (ostatnio ciepło się w stolicy zrobiło) w mieście notuję zużycie ok 7l i to raczej poniżej (ostatnie 2 tankowania z jazdą 70% miasto korki i 30% luźniejsze przebiegi to 6,4 i 6,7). W trasie (jak nie jadę z Heko lub RoNiN'em
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) nie przekraczam 6,4. Mój rekord, ustanowiony w nocy na trasie ponad 400 km z aktywnym tempomatem, to 5,6l/100km przy prędkości 110 km/h