Temat: [Mondeo 2000-2007] TDDI - wzrost temperatury podczas jazdy
View Single Post
Stary 16-07-2009, 08:04   #7
Olek
ford::advanced

Imię: Olek
Model: Mondeo MK5 - HB
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: TDDI - wzrost temperatury podczas jazdy

Cytat:
Napisał gipsy2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Od dawna już mam problem wzrostu temperatury podczas jazdy. Temperatura dochodzi prawie pod czerwone pole i opada do połowy i tak co jakiś czas - głównie podczas jazdy pod górkę czy też z większą prędkością. W zimie nawet zdarzało się że spadała po rozgrzaniu. Generalnie więszkość czasu podczas jazdy temperatura na wskaźniku przy licznikach jest OK - czyli 1mm w lewo od połowy skali.

Niewiem co to może być ... zostaje chłodnica (wątpie...) , termostat (może..) , czujnik temperatury (podejrzane...) i coś jeszcze?
Witam

Podłączę się pod temat, gdyż mam podobny problem, z tym że jak zauważam że wskazówka zaczyna wędrować w górę zdejmuję nogę z gazu i wtedy wskazówka wędruje z powrotem do pionu.
Przy normalnych temperaturach otoczenia i normalnej jeździe nawet stojąc w korku nie widać by wskazówka przechodziła na prawo. Wczoraj jednak przy temp. na zewnątrz 32 st. C i dynamicznej jeździe (wyprzedzanie przy prędkości około 100km/h) wskazówka dość często wędrowała na prawo - nie aż do czerwonego pola jak u kolegi gipsy2 ale jednak. Zawsze starałem się trochę zwolnić by nie przegrzać silnika. Dodam że wentylator chodził cały czas na max., nawet przy spokojnej jeździe nawet na chwilę się nie wyłaczył . Dzisiaj w rano przy tem 18 st. C jak zwykle silnik temperaturę trzyma, ale przy dynamicznej jeździe wskazówka przechodzi na prawą stronę - wentylator załanczał się jakby tylko na I biegu (zdecydowanie ciszej).
Trochę zaczynam się tym martwić, gdyż w niedługim czasie mam wyjazd wakacyjny do cieplejszych krajów i obawiam się, że problem ten może być dokuczliwy, szczególnie kiedy samochód będzie bardziej obciążony i podróżować będę po autostradzie z prędkością 130km/h, z drugiej strony niezbyt uśmiecha mi się wizyta w ASO i wymiana wszystkiego co może mieć związek z temperaturą silnika na mój koszt oczywiście, co i tak jak widzę nie zawsze rozwiązuje problem.
Wszelkie sygestie i pomoc z Waszej strony mile widziane. pozdrawiam