View Single Post
Stary 23-07-2009, 10:59   #42
Wojcieszyn
ford::beginner

Model: Mondeo Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Ranking 2.0 TDCi 140KM realne spalanie i zasięg

Bardzo dużo zależy od opon... Jeśli zmienialiście opony to macie odpowiedź na zwiększone spalanie. Ja w swoim mondku po zmianie opon zauważyłem bardzo dużą różnice. W lato byłem na michelin pilot primacy w chorwacji - na autostradzie tempomat 130 km/h mniej więcej czasem dla rozprostowania nogi dawałem w opór :-) Średnie spalanie 6.0 na dystansie 4 tys (środek lipca = klima na maxa non-stop rozkręcona + 4 osoby i full bagażu). Dwa lata później też pojechałem do chorwacji ale już na conti sportcontact2. Jechałem może troszke szybciej tak między 140-150, ale w zasadzie bez klimy bo to druga połowa września była i tylko sporadycznie włączałem klime. Spalanie =6.4 na dystansie ok 4 tys. A w ostatni weekend sie przeraziłem bo lecialem Wwa -Węgorzewo co prawda ciąłem ostro i spalanie mi wyszło (też klima na maxa hulała 7.6 w tamtą strone, a spowrotem jak wracałem to spadło do 6.9, ale raczej jechałem powoli. Opony i klima dużą różnice robia. Ale generalnie, jak jade bez jakiegoś szaleństwa i klima nie pracuje na fulla tylko sobie troche dmucha to tak 6.0-6.5 litra mi wychodzi. Dużą różnice robi jeszcze to czy jadę w 2 czy 4 czy 5 osób (tak tak .. dla mnie przeskok z 2 na 4 osoby jest tak samo duży, albo nawet z 4 na 5 jest większym przeskokiem dla obciążenia silnika podczas jazdy - bo jak się z tyłu jeszcze gnieżdżą to klimy chcą więcej :-) )
pzdr.
*ps. Tankuje tylko BP Ultimate Diesel, jak to mam na korku wlewu napisane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wojcieszyn jest offline   Odpowiedź z Cytatem