View Single Post
Stary 27-07-2009, 13:04   #1
tony_jaw
ford::amateur

Model: Mondeo MK2
Silnik: 2.0
Rocznik: 1997
Domyślnie Wysoka temperatura silnika - Zetec 2.0, proszę o radę...

Witam,
tematów z problemem wysokiej temperatury silnika w tym modelu już trochę było na forum ale żaden nie jest blisko tego co dzieje się u mnie... zdecydowałem się napisać, bo mam już dosyć kosztownej zgadywanki mechaników Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Sprawa wygląda tak... w ciepłe dni, przyjmijmy od 20 stopni w zwyż, temeperatura silnka w korkach, generalnie na postoju podchodzi pod czerwone pole (pod "L") i załaczają się wentylatory, które tej temperatury nie zbijają! Dopiero przy jeżdzie od ok.60 km/h temperatura normuje się (pion).

Wymienili już termostat z dolnym czujnikiem na wskaźnik na nowe. Przy okazji wymiany rozrządu była wymieniana pompa wody. Płyn w układzie chłodzenia tez jest nowy - Borygo. Nic nie pomogło.

Teraz zgadywanka jest dalej, sugerują albo słabą drożność chłodnicy albo czujnik termostatu górny - do komputera. Jeden z mechaników zasugerował czujnik chłodnicy? Jest taki wogóle? Myślałem, że chłodnicę włącza czujnik komputera?
Ręce mi opadają.

Dziś byłem u kolejnego mechanika który zmierzył temperaturę silnika miernikiem laserowym. Termostat otwiera się już przy 88 stopniach. Dalej.. po pare minutach postoju wyszło na chłodnicy 110 stopni i dopiero wtedy włączają się wentylatory. Silnik 112 stopni. Jak wentylatory pochodza chwile to zbiją do ok. 102, później rośnie do 112 i tak cały czas. To wszystko po przejechaniu ok. 12 km i zatrzymaniu się. Płyn chłodniczy nie gotuje się i nie ubywa go. Co jeszcze moge dodać... chyba juz nic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pytanie, czy warto pchać się w wymianę czyjnika do komputera, nie kosztuję on 20 zł. i nie wiem czy ładować się w kolejne koszta, które i tak mogą nic nie dać. Może od razu zainwestować w chłodnice?

Krzysztof.
tony_jaw jest offline   Odpowiedź z Cytatem