Wyciek płynu wspomagania kierownicy
Chciałbym podzielić się wiedzą w/s wycieku płynu wspomagania kierownicy spod nakrętki łączącej metalowy przewód z pompą wspomagania.
Z początku wyciek był bardzo mały, po pewnym czasie musiałem już dolewać płyn po kilku dniach, a potem już codziennie.
Próby dokręcenia nakrętki widocznej od przodu, najlepiej po zdjęciu prawej lampy, nie dają praktycznie żadnego efektu, pomijając fakt, że nie można użyć klucza nasadowego. Pozostaje próba spiłowanym kluczem płaskim. Ja sam zużyłem trzy klucze próbując "wstrzelić się w prawidłowy rozstaw.Ponieważ jest to dziwne złącze /nie wiem jak je określić fachowo/ zaciskowe, które samo uszczelnia się. Wymiana metalowego przewodu jest nieodzowna /koszt w ASO około 450 zł/, plus robocizna, plus płyn. Chcąc zdemontować stary przewód należy, tuż przy nakrętce przecinakiem przeciąć rurkę przewodu, następnie już kluczem nasadowym, bodajże "13" odkręcić nakrętkę.Nie mając takiej wiedzy zmuszony byłem wykonać naprawę w ASO za 850 zł. Przypuszczam, że kupując przewód poza ASO, zapłaciłbym dwa razy mniej, a resztę wykonał sam.
W/g informacji mechanika jest to wcale nie rzadki przypadek, który występuje w Focusach II.
Pozdrawiam.
|