Temat: [Mondeo 2000-2007] halas przy przyspieszaniu
View Single Post
Stary 05-08-2009, 19:11   #9
Lothien
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: halas przy przyspieszaniu

Korzystając z okazji chciałbym się zapytać doświadczonych forumowiczów.
W moim autku też słyszę drażniący "świst" po przekroczeniu 2 tys. obrotów podczas jazdy, na postoju go nie słychać, przy czym drastycznego spadku mocy nie odczuwam, autko jest żwawe i dynamiczne.

Moje wątpliwości budzi jakość węża jaki wychodzi z intercoolera (strona kierowcy między silnikiem a akumulatorem) i planuje go wymienić (ale nigdy nie miałem do czynieni z turbosprężarka w dieslach), w związku z tym mam parę pytań:

1. czy taką rurkę mogę wymienić sam (rozumiem, że w tym układzie jest tylko schłodzone przez intercooler powietrze?)
2. czy mogę wymienić samą rurkę bez konieczności zakupu całego układu (w sklepie sprzedawca proponował mi taką rurkę z zintegrowanym wężem stalowym, bardzo długi i powyginany odcinek za ok 450zł a zużyty element ma może 30-40cm długości i jest tylko elementem gumowy - pierwszy odcinek gumowy, który podłączony jest do intercoolera)
3. ten wężyk jest w taki kiepskim stanie, że nie jestem w stanie odczytać numerów seryjnych, w jaki inny sposób mogę znaleźć taki element? (planuje go szukać w internecie ponieważ w sklepach proponują mi tylko cały układ za 450zł :/ i przy takiej wymianie będę musiał jeszcze doliczyć koszt robocizny w warsztacie)

Proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny.
Lothien jest offline   Odpowiedź z Cytatem