Odp: Ford zastępuje Formula E syntetykiem
Kol. maureliusz, oraz inni Forumowicze! Silnik 1.6 oraz 2.0 TDCI to francuskie konstrukcje PSA i w CITROENACH i PEUGEOTACH[tu zw. HDI] zalewane są olejem TOTAL. Występują też te motory w VOLVO, MAZDACH, 2,7 HDI w JAGUARACH, 1.4 HDI w MINI, FUSIONACH itd. Ja mam 1.6 TDCI[czyli HDI] i zalewam go MOBIL 1 pełny syntetyk, zresztą za doradztwem "nomen omen" mechaników z FORDA-prywatnie uznają wyższość MOBILA nad FORMULĄ. Jako ciekawostkę podam, że u mnie w pracy wszystkie auta[ w większości CITROENY z kilkuset tyś. przebiegami] pozalewane zostały dla ujednolicenia i wygody MOBILEM 1 bez względu na to co było dotąd i chodzą wszystkie super. Nie prawdą jest, że zalanie sprawnego silnika nawet z dużym przebiegiem syntetykiem choćby n.p. po mineralu jest szkodliwe. Jedynie powinno się wypłukać silnik[kosz ok 50 zl n.p. środkiem LM], lub zrobić wcześniej następną wymianę. Na pewno to będzie z korzyścią dla silnika. ELF zaleca RENAULT. Każdy chwali swoje. Na pewno do turbodiesla[ a szczególnie nowszych HDI] nie powinien to być 10W-...bo jest on za gęsty dla szybko kręcącej się turbiny- pewnie ciut szybciej się zużyje.
Ostatnio edytowane przez SMUTNYINDYK ; 05-08-2009 o 21:26
|