Temat: [Mondeo 1993-1996] 1,8TD Twardy pedał hamulca
View Single Post
Stary 07-08-2009, 22:29   #1
ainuin1
ford::average

Imię: Tomek
Model: Hatchback
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie 1,8TD Twardy pedał hamulca

Witam wszystkich.
szukałem na forum ale nie udało mi się znaleźć tego problemu, więc jeżeli jest to z góry przepraszam i proszę o link.
mam taki problem: otóż dzis wsiadając do auta po wcześniejszej jeździe. poczułęm że pedał hamolca jest twardy jak skała i nie mam hamulców. jak odjeżdżałem to to widziałem że coś mi wyciekło na asfalt ale nie zwórciłem na to uwagi. po przejechaniu około 200m musiałem hamować przed "śpiącym policjantem" czy jak tam kto woli przed progiem zwalniającym ale okazało się że muszę użyć ręcznego bo jak już wcześniej wspomniałem nie było hamulców a pedał był tak twardy że nie dało się go wcisnąć ani trochę. zawróciłem i przyjechałem do domu. zrobiłem oględziny i okazało się że nie widać gołym okiem żadnego wycieku apłynu hamulcowego nie ubyło. auto chwilkę postało na luzie. wsiadłem i hamulce znów się pojawiły i pedał był miękki dopiero po kilkukrotnym pompowaniu był twardy ale znów robił się miękki (to chyba normalny objaw) normalnie jakby nigdy nic. nie wiem co miało przyczynę tej chwilowej awarii ale muszę się szybko dowiedzieć bo wybieram się nad morze i chcę z tamtąd wrócić cało. dodam jeszcze, że mam ABS i działa on poprawnie.