Geometria tył ,pochylenie kół
Często widywałem na ulicach fordy zwłaszcza focusy z nadmiernie pochylonymi do środka kołami tzw. negatyw.Gdy kupiłem swojego focusa wszystko było ok ,jednak po pewnym czasie rozszedł mi się także tył ,nie przeszkadzało by mi to ,jednak przy ustawianiu geometrii pan fachman stwierdził ,że zakres kątów pochylenia tylnej osi jest nie do ustawienia po za skalą .Bardzo mnie to zdziwiło gdyż auto miało zrobione całe zawieszenie tzn.-
-Wymiana wszystkich tulejek metalowo gumowych tylnych wahaczy
-wymiana amortyzatorów tył,sprężyn
Nie mogłem dojść co może być przyczyną .Wchodziłem pod auto wiele razy i nic ,także znajomi mechanicy nic nie znaleźli zawiecha w idealnym stanie .Aż pewnego razu zgadałem się z facetem na temat osławionego zawieszenia focusa .Powiedział że miał podobny problem i winowajcą złego ustawienia kół tylnej osi jest dolny poprzeczny wahacz ten w kształci kości dla psa .Jednak ja mu mówię że zawieszenie po remoncie itd.on swoje ,że to na pewno ten wahacz .Więc następnego dnia podjechałem na kanał do teścia i co się okazuje,po dokładnym oglądnięciu nieszczęsnego wahacza wyszło ,że tulejki które były wprasowane w wahacz poprzestawiały się całkiem .Wydawało by się ,że taka drobnostka nie zmieniła by tak kątów ,a jednak po wymianie wahaczy na nowe już nie kombinowałem z tulejami koła stanęły prawie pionowo czyli w, odpowiednich kątach .
Zdecydowałem się na napisanie tego posta gdyż może się to komuś przydać i zaoszczędzi kupę czasu ,a może i pieniędzy.Może macie jakieś swoje doświadczenia z tym problemem piszcie im więcej informacji tym lepiej
Pozdrawiam !
Ostatnio edytowane przez daniellson ; 09-08-2009 o 22:07
|