Temat: [Galaxy 1994-2000] Klimatyzacja-szwankuje
View Single Post
Stary 10-08-2009, 11:55   #107
ciesios
ford::amateur

Model: Galaxy MK2
Silnik: 2.3+LPG
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: klimatyzacja-szwankuje

A ja mam trochę odmienny problem, jakiś czas temu przywracałem do życia moją klimę (manual) - spawanie rurek. W czasie tych prac widziałem, że cewka sprzęgła jest trochę sfatygowana, ale pracowała poprawnie. Niestety nie długo, po kilku tygodniach strzelił bezpiecznik (5A) i klima się nie włączała, stwierdziłem "zdarza się" i wymieniłem bezpiecznik. Ale zaraz po włączeniu klimy, 3-5 sek. bezpiecznik znów strzelił. Nie miałem już 5A, wstawiłem 7,5A. Ten wytrzymał trochę dłużej i też się spalił. Bezmyślnie w tej złości, bo było gorąco wstawiłem 10A i ten już nie strzelił, ale spalił się prawdopodobnie element sterujący cewką sprzęgła kompresora. Stwierdzam to na podstawie takiej, że nie pojawia się już napięcie na przewodzie(złączce) zasilania cewki sprzęgła oraz nie ma już charakterystycznego "kliku" przekaźnika, po kliknięciu którego zawsze uruchamiał się kompresor. I teraz pytanie, czy może mi ktoś powiedzieć, gdzie szukać tego przekaźnika, ponieważ dźwięk ten zawsze dobiegał z okolicy pokręteł, a nie komory bezpieczników, a może to tylko złudzenie? Oczywiście zakładam że cewkę muszę wymienić, bo prawdopodobnie zwarły się zwoje, stąd ten wzrost poboru prądu. Czy można gdzieś znaleźć jakiś schemat?

Ostatnio edytowane przez ciesios ; 10-08-2009 o 12:03
ciesios jest offline   Odpowiedź z Cytatem