Temat: [Mondeo 2000-2007] TDDI - wzrost temperatury podczas jazdy
View Single Post
Stary 14-08-2009, 09:23   #8
Raszej 5
ford::beginner

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 tddi 115KM
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: TDDI - wzrost temperatury podczas jazdy

Witam

Panowie wasz problem dotyczy zapewne nieszczęsnej wtyczki rezystora wentylatorów, który zapewne się upalił i nie załącza samych wentylatorów co jest bez wątpienia przyczyną wzrostu temperatury. Miałem też tę przypadłość, która wyleczyłem za pomocą tego właśnie forum.

Cała naprawa jest opisana wraz ze zdjęciami i jest to sprawa bardzo prosta i łatwa nawet dla laika, mnie to zajęło 30 min wraz z wypiciem piwka. Jeśli właściciel Mondeo jest leniwy należy się w taki przypadku wybrać do elektryka, który wykona naprawę w 20 min za nie więcej nic 20 zł.

Moje spostrzeżenie po jeździe Mundkiem z przepaloną wtyczką:

1 gdy włączałem klimatyzacje wiatraki załączały się na 2 bieg a ich prace było słychać głośno i wyraźnie w kabinie samochody

2 jadąc po zmroku i hamując samochodem widoczne było przygasanie świateł

3 gdy wtyczka przepaliła się całkowicie wiatraki przestały pracować a wraz z tym temperatura w cieplejsze dni podskoczyła do końca skali.

4 klimatyzacja nie będzie pracować jeśli czynnik w chłodnicy nie jest schłodzony poprzez wentylator, skutkuje to rozłączeniem sprężarki klimy. ( tylko w przypadku już przepalonej wtyczki rezystora, pierwsze dwa podpunkty wskazują na nadpaloną wtyczkę.

Wyrazy współczucia Dla Panów, którzy zostali naciągnięci przez ASO na części.
Raszej 5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem