View Single Post
Stary 14-08-2009, 22:06   #82
keisim
ford::professional

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: [Mk4] Wymiana fabrycznych przednich tweeter'ów na JBL

Cytat:
Napisał azet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...może by tak wogóle samemu wymienić komplet, na jakieś ciut lepsze ? ktos ma jakieś doświadczenia ? może już coś takiego robił, a może wie na jakie wymienić ? nie muszą być niewiadomo jakie, byleby pasowały, i były ciut " lepszejsze "...
Azet, zerknij na zdjęcia głośnika nisko-średniotonowego na końcu pierwszej strony tego wątku.

"...nie znalazłem odpowiednich ramek/pierścieni - fabryczne głośniki mają blisko 3cm kołnierz. Czekam na pojawienie się dedykowanych do MK4. Myślę, że bardzo ważną kwestią będzie też uszczelnienie pomiędzy koszem głośnika a tapicerką, wtedy cała przestrzeń pod tapicerką (a nie tylko wewnątrz drzwi) działa jako pudło rezonansowe. Fabryczne głośniki są właśnie tak uszczelnione... i jestem zaskoczony tym jak grają po tym jak je zobaczyłem - kawał chińskiego plastiku i papieru. Obawiam się, że o ile w przypadku tweeter'ów różnica jest znacząca o tyle w przypadku niskotonówek trzeba będzie chwilę się pomęczyć żeby osiągnąć lepsze brzmienie."... koniec cytatu.

Być może teraz - po ponad roku - da się już znaleźć dystanse dedykowane do MK4 albo... coś dorobić, w końcu robótki ręczne Ci nie straszne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Może odezwie się ktoś kto wymienił dół na coś ciekawszego... czy to nie Ravic wspominał, że planuje upgrade audio w nowym autku? Obawiam się, że wymiana samego głośnika bez porządnego wygłuszenia drzwi da mizerny efekt. Może okazać się, że bez dodatkowych zabiegów chiński, papierowo-plastikowy badziew będzie grał lepiej niż dużo wyższej klasy głośnik...

Ostatnio edytowane przez keisim ; 14-08-2009 o 22:15
keisim jest offline   Odpowiedź z Cytatem