Odp: klimatyzacja-szwankuje
Witam.
Temat jest ciekawy więc dorzucę tu swojego rebusa. Galaxy 1,9 115 KM z 2002 roku. Klimatronik dwustrefowy.
U mnie Klima niedziała w następujący sposób. Gaz załadowany zgodnie z książką, olej itd, i na początku wakacji przestała chłodzić. Majster od klimy powiedział że za mało czynnikia no to dowalił na 6 BAR na niskim, po stronie wysokiej było 10. Po chwili ciśnienia się zrównały i klima już nie chciała ruszyć. Majster stanowczo postawił teze komresor trup, no to kupiłem nowy (po regenercji) zamontował i to samo. Ciśnienie dobił na niskim do 10 BAR i po wysokim to samo. Wszystko to było robione wieczorami przy tem. zewnętrznej około 10 st. następnego dnia postanowiłem włączyć klime na zewnątrz było około 27 st. i zaczeło śmierdzieć z pod machy, dym... wyłączyłem silnik i okazało się że pasek śie ślizgał a kompresor chyba stał. I tu mam pytanie, czy mogo być tak że ciśnienie na niskim było tak wysokie ż kompresor nie dawał rady już tego sprężyć
? ( w końcu gaz w zwiększa swoja obietność w wyższej temperaturze) Gdzie szukać problemu, no i podstawowe pytanie, jakie powinno być ciśnienie na niskim ?
|