Temat: [Mondeo 2000-2007] 2.0 TDCI kopci podczas przyśpieszania
View Single Post
Stary 19-08-2009, 21:18   #1
sis6326
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2013
Domyślnie 2.0 TDCI kopci podczas przyśpieszania

Witam,
jestem przed kupnem firmowego auta Mondeo 2.0 TDCI 130 KM, 2002 rok, przebieg 214 tyś.
Auto jeździ jak przecinak, przy przyśpieszaniu wciska w fotel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Problem polega na tym ze kilka sekund po depnięciu w pedał zostawia chmurę dymu za sobą. W serwisie forda powiedzieli że to przez zapchany EGR (przeczyścili go) - niestety po wyjechaniu z serwisu nie zauważyłem żadnej zmiany - jak kopcił tak kopci.
Jak jezdzę delikatnie to nie kopci. Druga sprawa - na zimnym silniku nierówno pracuje - falują obroty. Chciałem zrobić pomiary ciśnienia w cylindrach ale powiedzieli mi w serwisie, że świece żarowe są zapieczone i jak spróbują je odkręcić to pewnie skończy się ich urwaniem - a koszt naprawy 4,5 tyś !!!.
Ostatnio zauważyłem także że nie trzyma temperatury - jak depcze wskazówka jest na 90 stopni, jak jadę delikatnie jest po środku skali pomiędzy 90 a 0 - chyba 45 stopni - czy tak powinno być ?

Reasumując nie wiem czy warto kupować to auto - czy naprawa silnika będzie naprawdę tak kosztowna? Wiem, że wtryski były już wymieniane - czy jest możliwe, że znowu się zużyły ? Dziwne jest, że poza objawem kopcenia i falowania na zimnym silniku auto sprawuje się na medal.

pozdrawiam
Rafał

Ostatnio edytowane przez sis6326 ; 19-08-2009 o 21:57
sis6326 jest offline   Odpowiedź z Cytatem