Temat: [Mondeo 2000-2007] automatyczna skrzynia biegów tip tronic
View Single Post
Stary 25-08-2009, 12:39   #14
krzy.pla
ford::beginner

Model: Ford Mondeo Kombi Aut.
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: mkIII automatyczna skrzynia biegów tip tronic

Jestem po pierwszych diagnozach. Perspektywy nieciekawy. Niestety skrzynie biegów typu JATCO według odwiedzonego serwisu nie cieszą się dużą trwałocią ?. Koszt naprawy "wstecznego biegu" to 6500zł netto , do wymiany tzw. kosz tylnego biegu i profilaktycznie konwenter. Jednoczesnie Panowie stwierdzili że występuje u mnie poslizg na 3 biegu (tu się zgadzam a myslalem ze to normalne pisalem o tym w wczesniejszym poscie) i chyba bedzie do wymiany pierscien 3,4 biegu bo jak nie to zostanie mi tylko 1 i to tez nie na dlugo- dodatkowo 1500-2000zł.Wierzyc nie wierzyc szukam dalej.
Mam nadzieje ze Panowie się myla. Póżniej byłem u innego mechanika. Po wymianie oleju trójka się już nieslizga, rewelacjaaa. Tak że panowie olej w naszych skrzyniach trza wymieniać . To co wylecialo z mojej skrzyni po przejechaniu 139000 km nadaje się tylko na bombę biologiczną. Odnosnie wstecznego gosć się zarzeka ze to problem jednego zaworku . Czyszczenie lub ewentualna wymiana w przyszlym tygodniu w czwartek i to bez zrzucania skrzyni. Chyba trafil mi się czarodziej. Gdziekolwiek się nie zadzwoni pierwsza diagnoza to trzeba zrzucić skrzynie a potem śledztwo, tylko że ceny zaczynają się za tą operacje od 1400 zł. a gdzie naprawa. Czarno to widzę , no i trójka zaczyna się znowu ślizgać przy zimnym silniku.
C.D.N
krzy.pla jest offline   Odpowiedź z Cytatem