View Single Post
Stary 26-08-2009, 20:30   #8
przemoz
ford::amateur

Model: Ford focus kombi
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: 1.6 TDCi 90km a 100km

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Silnik 1.8 - silnik FORDA, starsza konstrukcja, ponoć mniej trwały, regulacja zaworów mechaniczna,
Silnik 1.6 - silnik PSA (kooperacja Ford, Citroen, Peugeot) Podobno bardziej trwały, nowszy technicznie, blok stop alu, regulacja zaworów hydrauliczna.

Silnik 90 KM - turbina o stałej gometrii,
Silnik 109 KM - turbina o zmiennej geometrii.
Tyle różnić między tymi silinikami.
Ja bym brał (i wziąłem) 109KM. Będzie spora różnica w dynamice. Wybór oczywiście należy do Ciebie. Moim zdaniem 90KM to za mało (zwłaszcza jeżeli to kombi). Ja bym teraz nawet nad 2.0 się zastanawiał.

Jeżeli chodzi o DPFa (Euro4), to loteria. Ja mam 109 i nie mam DPFa. Te z Niemczech w większości mają, te krajowe nie. W niemczech mają niższy podatek, a poza tym bez DPFa (EURO 3) od następnego roku nie wjedziesz np. do Berlina - może to być dla Ciebie istotne, dla mnie nie.
Pozdrawiam.

Zapomniałem dodać. Generalnie, lepiej nie mieź DPFa, chyba, że jeździsz do Niemiec często. Kosztowny w naprawie (jak diabli) i trzeba specjalny płyn uzupełniać oraz nie wolno "do tankowywać" samochodu - trzeba zawsze tankować pełny bak, bo komputer sam wstrzykuje ten magiczny eliksir :-)))
A skąd mam wiedzieć czy mam czy nie mam DPFa? Jak to sprawdzić? Pozdrawiam - JUŻ WIEM MAM EURO 4 CZYLI DPF. o JAKIM PŁYNIE PISZESZ BY GO UZUPEŁNIAĆ I GDZIE GO SIĘ DOLEWA?

Ostatnio edytowane przez przemoz ; 26-08-2009 o 20:38 Powód: DOPISEK
przemoz jest offline   Odpowiedź z Cytatem