Temat: [Mondeo 1996-2000] Nie chce odpalić
View Single Post
Stary 28-08-2009, 13:48   #2
WIPI1979
ford::average

Imię: WIPI1979
Model: Mondeo [MK3] szt.-1
Silnik: 2.0 TDDi 115KM Mondeo MK3 (2001) Ghia
Rocznik: Mondeo MK3: 2.0 TDDi 115KM (1-sza rej.: 06/06/2001) w Polsce od 05/2012r.
Domyślnie Odp: Nie chce odpalić

Ja miałem takie coś w ciężarówce.
Autko stało na długi weekend na bazie. Przyszedłem, zapakowałem się, pobrałem stosowne dokumentyi zlecenie ect... Chcę odpalić, a ten nic.
Wymiana akumulatorów (były na warsztacie).
A on nic. Aku były na 100% nowe.

Najpierw radio odłącz, abyś nie miał podejrzeń, że ci ono rozładowuje akumulator.
Zacznij od sprawdzenia bezpieczników.
Sprawdź, czy alternator ładuje i czy nie masz luzów na pasku do alternatora, ect.

Radio najlepiej odłącz jak możesz, aż nie uporasz się z problemem. Prawdopodobnie radio bezpośrednio pod akumulator masz podłączony lub pod wycieraczki.

Masz objawy, jakby coś pobierało za dużo prądu. Ale tak nie jest, bo piszesz, że podładowałeś akumulator. Więc musi być przyczyną to, że w autku masz podłączone elementy/urządzenia zasilane z akumulatora pod jakąś linię elektryki, gdzie jest zbyt mały prąd lub zbyt małe napięcie. Zazwyczaj jest tak, gdy dołącza się alarmy, centralne lub radia pod inne linie, a nie kładzie pod osobne okablowanie (np. po założeniu alarmu, itp.). Wtedy zazwyczaj padają bezpieczniki lub niektóre przewody mogą być poobcierane i przetarte i zwierać się. Co powoduje cojakiś czas lub ciągle objawy jakie opisałeś.

Jak akumulator był OK, to po naładowaniu powinno być OK.
Spróbować możesz od innego auta pobrać prąd i napięcie, co ma nowe akumulatory, podłączyć swoje auto? Wtedy będziesz miał pewność, co do akumulatora.
Pisz co było robione w nim ostatnio (naprawy, okablowanie, ect.) lub kiedy go kupiłeś (niedawno?).
WIPI1979 jest offline   Odpowiedź z Cytatem