Temat: [Mondeo 2000-2007] v6 a max 170km/h co jest ?
View Single Post
Stary 08-09-2009, 00:54   #13
boropi
ford::advanced

Model: Connect
Silnik: 1,5
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: v6 a max 170km/h co jest ?

Ja miałem u siebie tak, że doloty otwierały się i na postoju jak go przegazowałem i w czasie jazdy (było słychać inne mruczenie silnika) ale nie odczuwałem żadnego kopa, mogłem sobie tylko poczytać o nim na forach.
Prędkość max. też miałem około 180km/h, stąd wiedziałem, że coś jest nie tak.
Błędów żadnych komputer też nie podawał.
Postanowiłem wymienić sławny tranzystor, podczas rozkręcania IMRC zauważyłem, że luty na płytce drukowanej IMRC-a do których jest mocowane gniazdo do wtyczki są jakieś niewyraźne, po mocniejszym sprawdzeniu podstawka zaczęła się cała ruszać.
Poprawiłem wszystkie luty, tranzystor zostawiłem ten co był.
Okazało się, że to było to.
Podsumowując:
Doloty się otwierały.
Komputer błędów żadnych nie podawał.
Przyspieszenia nie było czuć.
Zimne luty udało się zauważyć dopiero po wyjęciu płytki IMRC, na oko wcześniej wszystko było OK
Komputer nie dostawał sygnału, że przepustnice otwarte i nie zwiększał dawki paliwa.

Teraz mogę napisać, że jeśli auto przyspiesza Ci w sposób prawie jednostajny (wcale niekoniecznie mułowato) do odcięcia, to jest coś nie tak.
Też się zastanawiałem czy to co słyszę i powiedzmy, że czuję (doloty się otwierały i dostawał więcej powietrza) to jest właśnie TO.
Teraz do 3000-4000 obr wkręca się ładnie, ale potem naprawdę czuć kopa i jak będziesz miał wszystko sprawne, nie będziesz miał wątpliwości, wciska w fotel na 3 biegu.
boropi jest offline   Odpowiedź z Cytatem