View Single Post
Stary 11-09-2009, 18:05   #466
lukasz1983
ford::average

Model: BYŁ Ford Focus II ST270+
Silnik: 2.5 Turbo R5 20V
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: 2,5T i 2,2TDCI-testy,opinie,chipowanie

Cytat:
Napisał Oktan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
IC powinien być raczej cieńszy niż grUbszy

tak na pewno ASO się nie kapnie że inny IC - tam pracują niewidomi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)

a z rozmiarem IC nie można przesadzać bo może mieć to BARDZO NIEKORZYSTNY wpływ na charakterystykę silnika - warto w tym momencie coś zrobić w turbinie (hybryda albo inna, większa)

na koniec nowy soft
To dla czego założenie IC z audi S3 TFSI do zwykłej audi 2.0TFSI
owocuje większym przyrostem mocy niż na seryjnym IC, a wymiary IC z S3
różnią się tylko w grubości.

Z tym się zgodzę że dużo za duży IC będzie więcej szkodził niż pomagał
(zbyt długo wtedy będziemy czekać aż w układzie będzie odpowiednie ciśnienie) jeżeli
nie po majstrujemy coś przy turbinie ale to są raczej ekstremalne przeróbki a
nie tak jak co nie którzy chcą tu zrobić żeby dać IC trochę większy.

Cytat:
Napisał RoNiN76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Też mi się wydaje, że IC nie da rady nawet w dywagacjach z Paffciem rozmawialismy o tym, że IC poprawi jedynie sprawność podczas dni kiedy jest gorąco natomiast podniesienie ciśnienia na turbinie dopiero przyniosło by efekty. Podobno jest jakiś magik z uprawnieniami Gareta, który grzebie i poprawia wydajność turbinki. Temat jest do przemyślenia ale jak to mówią nie ma nic za darmo. Takie przeróbki wiążą się niestety z nakładami kosztów zrobi się jedno okaże się, że ta zmiana wymaga kolejnej i kolejnej bo np. sprzegło za słabe idąc dalej za mały IC, wydech przydałoby się poprawić nowy soft za każdym razem na koniec okaże się, że mamy za słabe hamulce i suma sumarum wychodzi z tego wielkie halo.... czas + koszta + ewentualne potyczki z ASO jesli auto jest na gwarancji....

Reasumując nasze wiruski zapuszczone są moim zdaniem taka najbezpieczniejszą formą tuningu auta... i przy tym bym pozostawał.
Będąc ostatnio w ASO oglądałem nowego Focusa RS i powiem szczerze, że chyba będzie to kolejne auto któe zakupie i nie bedę musiał nic z nim robić 300HP do tego w ośce można to softowo skręcić na ok 350 HP i sądzę, że więcej nie potrzeba.
Cena wyjsciowa autka to coś ok 130PLN i można się wtedy bawić.
to jakim cudem taka foka jak moja hamowana w tych samych warunkach
przed zmiana IC wychodzi mniejsza moc/moment po zmianie IC większa bez jakiej kol wiek ingerencji w soft.

Lepszy IC może ochłodzić bardziej powietrze co za tym idzie będzie ono
gęstsze więc logiczne jest że zostanie podana większa dawka paliwa(w zależności od softu).
Oczywiście po zmianie IC+soft tych koników będzie więcej niż po zmianie samego
IC bez softu.

Moim zdaniem sam czip wymaga w aucie ingerencji w układ hamulcowy,
lepsze choćby klocki, tarcze, idąc dalej z mocą raczej rzeczą normalną jest
że jedno pociąga za sobą drugie, choćby zawieszenie.

U siebie najpierw zrobiłem kompletnie hamulce + zawieszenie a dopiero teraz
zabieram się za podnoszenie mocy i myślę że właśnie od tego trza zaczynać.

Cytat:
Napisał keisim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Roni... chyba żartujesz? w salonie stał RS do kupienia dla klienta z ulicy??? Miało być 28 sztuk na Polskę!?!
Z tego co ja wiem to 10 sztuk na Polskę, 8 do klienta, 2 miały zostać
w sieci Forda, na Niemcy 1000szt, UK 4000szt, reszta gdzieś tam z łącznej
produkcji 8000szt (co do tych danych mogę się mylić)
A tak pyzatym to już było na allegro parę Importów RS-a do sprzedania,
i cena była nawet większa niż można go dostać u dilera w PL.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez lukasz1983 ; 11-09-2009 o 22:53
lukasz1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem