Temat: [Mondeo 2000-2007] Zanieczyszczone paliwo - koszt naprawy
View Single Post
Stary 14-09-2009, 12:44   #1
Mateyy
ford::beginner

Model: Mondeo MK III
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Zanieczyszczone paliwo - koszt naprawy

Witam,

Mam takie ogólne pytanie do forumowiczów (może już ktoś taką drogę przeszedł) w jaki sposób i czy jest w ogóle możliwe udowodnienie sprzedawcy paliwa, że sprzedał zanieczyszczone paliwo, które spowodowało usterkę w samochodzie (zakładam narazie że "winowajcą" mojej usterki jest paliwo, aczkolwiek narazie nie mogę być pewny na 100%).

Historia ma się tak, w zeszły piątek w Katowicach na stacji LOTOS zatankowałem ok. 10 litrów ON (mam Mondeo 2001r. 2.0 TDDi), przed tankowaniem jechałem już na rezerwie.
Po przejechaniu ok. 5km auto zaczęło słabnąć, szarpać, w końcu zjechałem na pobocze, stanął i zgasł, nie dało rady odpalić, po postoju ok. 5min jeszcze odpalił przejechałem ok. 50mm i to samo, więcej już nie próbowałem. Odstawiłem do miejscowego mechanika.
Po podłączeniu do kompa, wyskoczyły jakieś błędy z układem paliwa. Mechanik pierszwa diagnoza, że do wymiany pompa paliwa, ale dla pewności podłączył do niej bezpośrednio wężyk z paliwem i auto odpaliło i chodziło ok.
Wkońcu wymienił filtr paliwa i powiedział, że jeszcze przeczyści układ paliwowy (nie wiem, wężyki, bak czy coś), że się ściemniało to auto zostawiłem mu na weeken, dzisiaj do niego dzwonie mówi że jeszcze do wymiany pompa paliwa ta przy baku (mówi że koszt to 550zł - pompa BOSCH'a, dużo mało ??? ).
W sumie filtr paliwa 100zł + pompa 550zł + robota ok. 150zł
RAZEM: ok. 800zł.
Czy jest w ogóle sens szarpać się ze stacją paliwową czy z góry jestem na straconej pozycji i dla 800zł nei warto. (mam paragon za zakup paliwa). Pewnie musiałbym pobrać próbkę paliwa z mojego baku, potem od nich na stacji do jakiegoś laboratorium itp. Czy jak to wygląda ???

Proszę o opinie.

Z góry dziękuję.
Mateusz
obecnie Ford Mondeo 2.0 TDDi 2001r.
Mateyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem