Temat: [Mondeo 2000-2007] Analiza spalin-oblane badanie techniczne
View Single Post
Stary 15-09-2009, 21:04   #11
Reset32
ford::beginner

Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8 zetec 125km
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Analiza spalin-oblane badanie techniczne

Cytat:
Napisał rombu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Można wymontować silnik ale czy warto żeby dowiedzieć się, że np puszczają uszczelniacze zaworowe i stąd duże zużycie oleju - trzeba najpierw wykonać wszystko co możliwe bez ponoszenia kosztów
W piątek mam powtórne badanie, do tego czasu powinienem zdążyć wymienić paliwo w zbiorniku jak sugerowałeś.

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała
Jaki związek ma lambda i katalizator ze spalaniem oleju? Bo ja większego nie widzę... Obawiam się, że bez rozebrania silnika nikt nie powie Ci na pewno czy sama wymiana pierścieni wystarczy...
Oby to był najgorsza z możliwych opcji...

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała
W silnikach diesla sterowanie momentem obrotowym odbywa się poprzez ograniczanie dawki paliwa więc przepustnica nie jest używana.
Mam silniki 1.8 zetec benzyna.

Podzielę się wynikami powtórnego badania może wspólnie dojdziemy do mądrej diagnozy.

Nasuwa mi się jeszcze jedno....Przed wymiana uszczelniaczy autko kopciło na czarno, tym razem będąc na badaniu obserwowałem i wyglądało to na szary, siwy wpadający w niebieski... Czy jest możliwe że po poprzedniej usterce katalizator jest tak zawalony że nie spełnia swojej funkcji? Dodam że nie wiem ile oleju autko brało wcześniej, po zakupie jak tylko zauważyłem branie oleju-serwis. I jeszcze jedno, jakiś czas temu sprawdzałem kompresje była po równo 14.6.

Cytat:
Napisał blur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy zwięszkone zapotrzebowanie na olej odbywa się w jakiś specyficznych warunkach ? np miasto lub wręcz przecwinie trasa ?.
Normalne warunki miastowe, dojeżdżam do pracy w godzinach w których nie ma korków, bardzo rzadko wypad za miasto.

Ostatnio edytowane przez Reset32 ; 15-09-2009 o 21:11
Reset32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem