Temat: [2,0 i 2,2 TDCi] Mondeo nie ma mocy
View Single Post
Stary 15-09-2009, 23:00   #11
broda83
ford::beginner

Imię: Błażej
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Mondeo nie ma mocy

wiesz mam podobny problem, najpierw zaczęło się delikatne kopcenie, potem nic nie widziałem z tyłu przy dodanu gazu. do momentu kiedy turbo się nie włączyło wszystko ok, a jak przeciągałem go dalej na obr to smuga dymu. Sprawdź też czy czasem jak jedziesz ze stałą prędkością np 120km/h (aby turbina już działała) czy samochód szarpie (tak jaklby samochód się bujał do przodu i do tyłu) ja coś takiego odczuwam i teraz szukam tanio rury do IC i czyszczę zawór EGR (Exhaust Gas Recilculation) czyli zawór do recyrkulacji spali, on może tak puszczać brzydki czarny osad. A zaczął puszczać kiedy odczułem to bujanie auta i troszeczkę słabszą moc. Jak zdjąłem pokrywę to ukazała się na przewodzie 3-4 cm dziura. Sprawdź jeszcze raz dokładnie. Ktoś na forum napisał że nie koniecznie musi to być ta tylko gdzieś dalej, akurat u mnie pęknięcie jestr odrazu widoczne. Na biegu jałowym u mnie równo chodzi gdyby były wtryski padnięte to wydaje mi się że ta praca była by nierówna (chyba że się mylę to prosze o poprawienie mnie)
broda83 jest offline   Odpowiedź z Cytatem