Odp: CHIP tuning silnika
Dzisiaj byłem w ASO forda i podpytałem serwisanta ,który zajmuje się transitami czy słyszeli o CHIP tuningu i co o tym sądzi czy jest do wykrycia. Więc mówi mi tak że jeśli jest to zrobione profesjonalnie w postaci wgrania tylko!!! nowego oprogramowania w module sterującym pracą silnika to nie mają szans by to wykryć.
Jedynie co może mi się przydarzyć to że jak kiedyś przyjadę do nich na serwis z informacją że np. coś silnik nie równo pracuje itp. to oni wówczas wgrywają najnowszą wersję oprogramowania i automatycznie kasują starą wersję tą zmodyfikowaną prze ze mnie i wówczas będę miał fabryczne ustawienia i fabryczną moc. Mówi że mieli już takie sytuacje w Mondeo, Cuga, Focus, iż wgrywali swoje oprogramowanie i samochód już nie miał oprogramowania tuningowego, ale że samochód był po tuningu wiedzieli od klientów sami tego nie wywnioskowali.
Co do kilometrów to chcę transitem zrobić jakieś 300 tyś km a zrobię to w 3-4 lata. Silnika nie chcę zajechać więc myślę że ze 140 km podniosę bezpiecznie na 165km czyli jakieś 18% więcej. Powiem wam że nie czuję tych 140 km mam jeszcze transita z 2003r. 2.4 125 km 350 LWB i dużej różnicy między nimi nie ma praktycznie żadnej. Starszy transit ma już 430 tyś km na liczniku.
Ja już się też właściwie zdecydowałem na zwiększenie mocy jak będę po to napisze jak się autko sprawuje.
Dzięki za informacje