Temat: [Focus 2004-2008] Osłona silnika i wygłuszenie
View Single Post
Stary 04-10-2009, 20:23   #3
conris
Zablokowany

Model: mondeo 2l Kombi 145.S-max,Focus 2 SW
Silnik: 2l 145, 2,3HE, 1,6 16V Ti VCT
Rocznik: Mondeo2003, S max2009,F2005
Domyślnie Odp: Osłona silnika i wygłuszenie

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy osłona silnika wygłusza silnik? Oczywiście chodzi mi o tę od góry ;-) Ja jej nie mam i zastanawiam się, czy poza estetycznym wyglądem coś jeszcze ona daje. Jej koszt jest całkiem spory 200zł i za tę cenę, to chciałbym coś więcej niż tylko fajny wygląd pod maską :-)
Ten sam problem występuje i w benzynie 1,6 Ti VCT
Hałas jest głównie generowany przez toczące się kola i zawirowania pod maską .Wystarczy porównać wygląd silników,i osprzętu osłoną od spodu
i bez. W "golcach" piach i kurz sa wszędzie, w przypadku oslony jest to zminimalizowane,
Innym rozwiązaniem jest uszczelnienie frontowej krawędzi maski .Jest jeden mankament.Nadwozie forda bardzo pracuje skrętnie,To słychać szczególnie po postoju na zimnie kilka dni. Wszystko skrzypi,A to może powodowac przecieranie lakieru,chyba ze uszczelnienie bezie zafiksowane do plata maski,a dociskać bedzie do grila i okolicy nad nim
Ja przymierzam się do rozwiazanie z osłoną dołu, Na a..gro koszt ok 80PLn
a powinno wyciszyć .Hałas głownie przechodzi przez przegrodę a tam cienki filc tylko tłumi,Warto może by tam naklejc bitumiczne wytłumienie,Tylko trochę roboty z demontażem wykładzin już zamontowanych,
conris jest offline   Odpowiedź z Cytatem