View Single Post
Stary 06-10-2009, 20:05   #29
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Odp: MK3 a felgi 18"

Cytat:
Napisał blur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do deszczu, to dobra opona 18" będzie lepsza niż jakiś cudak na 16".
Dobra opona 225/40/R18 kosztuje ze dwa razy tyle co 205/55/R16. Więc zwykle dylemat wygląda inaczej -- dobra 16 czy słaba lub używana 18. Na przykład zimówki za które dałem coś pomiędzy 300 a 400 zł w rozmiarze 16 kosztują prawie 800 zł za sztukę jako 18. Ile znasz osób które kupiły sobie zimówki po 800 zł za sztukę?

Cytat:
Napisał blur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ponadto ... jakoś trzeba przenieść tą moc na kółka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Kiedyś w moim TDCI potrafiłem na 3 biegu na 16" kręcić na mokrym kołami ... na feldze 17" już mi się to nie udało.
Jeżeli nie zmieniłeś szerokości opon to uzyskałeś ten efekt wyłącznie poprzez zwiększenie masy rotowanej, a więc zwiększenie strat mocy. Jest to działanie równie sensowne jak montaż zwężki w dolocie... Po prostu zmniejszyłeś moment obrotowy na kołach co z całą pewnością nie jest zaletą lecz wadą...

Szerokie, niskoprofilowe gumy poprawiają trakcję wyłącznie na dobrej, suchej nawierzchni, w innych przypadkach mają same wady. W dodatku efekt ten dotyczy głównie większych prędkości, bo przy mniejszych nawet 205 to aż nadto... Tak już jest, czy to się komuś podoba, czy nie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Rozumiem, że komuś podobają się duże felgi (mi w sumie też), ale po co dorabiać do tego jakieś teorie? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Czyli jak ktoś lubi 16" niech kupuje, a jak chce mieć trakcję, lekki lansik
Mondeo i "lansik"... proszę Cię...
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem