Cytat:
|
Dobra opona 225/40/R18 kosztuje ze dwa razy tyle co 205/55/R16. Więc zwykle dylemat wygląda inaczej -- dobra 16 czy słaba lub używana 18. Na przykład zimówki za które dałem coś pomiędzy 300 a 400 zł w rozmiarze 16 kosztują prawie 800 zł za sztukę jako 18. Ile znasz osób które kupiły sobie zimówki po 800 zł za sztukę?
|
Ale czego to dowodzi ? Jak ktoś nie chce lub nie ma finansów na 18" to kupuje 16".
Ja wypowiadam się w swoim imieniu ... i nie bede wnioskował za ludzkość bo to bez sensu. Ja kupuje nowe opony z indekasmi prędkości i nośności które mi zapewnią jazdą bezpieczną. Czy wydam na 18" opony 3000pln ? a czemu nie ? decyduje się na auto więc decyduje się na koszty z nim związane. Taki co kupi 18" to pewnie i na 16" zaoszczedzi kupi używane ... taka ludzka natura. Używane opony to powinno się od razu niszczyć, by w naszym kraju wielkich możliwości i świetnych pomysłów ponownie ich nie sprzedawano.
Cytat:
|
Jeżeli nie zmieniłeś szerokości opon to uzyskałeś ten efekt wyłącznie poprzez zwiększenie masy rotowanej, a więc zwiększenie strat mocy. Jest to działanie równie sensowne jak montaż zwężki w dolocie... Po prostu zmniejszyłeś moment obrotowy na kołach co z całą pewnością nie jest zaletą lecz wadą...?
|
Tak, zapewne przyczepnośći nie polepszylem tylko ja pogorszyłem .. proszę Cie. Masa kół się zwiększyła i zapewne jakieś straty mocy są ale zwiększyła się przyczepność bo opony założone były szersze ... nie 205 ale 225 .
Cytat:
Szerokie, niskoprofilowe gumy poprawiają trakcję wyłącznie na dobrej, suchej nawierzchni, w innych przypadkach mają same wady. W dodatku efekt ten dotyczy głównie większych prędkości, bo przy mniejszych nawet 205 to aż nadto... Tak już jest, czy to się komuś podoba, czy nie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Rozumiem, że komuś podobają się duże felgi (mi w sumie też), ale po co dorabiać do tego jakieś teorie? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
a po cholere zniechęcac ludzi jak chcą jezdzic na szerokich gumach ? Stać ich lubią to kupują... dla mnie to proste. Nie lubisz nie kupujesz ... i wszytsko w temacie.
Cytat:
|
Mondeo i "lansik"... proszę Cię...
|
Jakby Ci tu powiedziec ... nie stac mnie na ferrari ...to mi na wsi mondziak wystarczy.
Swoja droga masz w podpisie mase jakis modyfikacji jak dla mnie średnio sensownych ... i jakos nikt nie udowadnia ci ze to nie ma sensu. Po co robiłeś ? bo pewnie chciałes. Ja lubie duże kółka, dobre oponki i dobre materiały ekspoatacyjne oraz zamierzam założyć lepsze hamulce ... bez sensu ? być może... ale to lubię wiec sobie zrobie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pozdrawiam