View Single Post
Stary 06-10-2009, 22:06   #34
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Odp: MK3 a felgi 18"

Cytat:
Napisał blur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale czego to dowodzi ? Jak ktoś nie chce lub nie ma finansów na 18" to kupuje 16".
Gdyby tak było to w porządku, ale z tego co zauważyłem to jednak większość zakłada 18" z kiepskimi gumami, bo szkoda im kasy na lepsze, a różnicy nie widać i myśli, ze ma lepszą trakcję niż na 16" z topowymi oponami.

Cytat:
Napisał blur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, zapewne przyczepnośći nie polepszylem tylko ja pogorszyłem .. proszę Cie. Masa kół się zwiększyła i zapewne jakieś straty mocy są ale zwiększyła się przyczepność bo opony założone były szersze ... nie 205 ale 225.
Czytaj uważniej przecież napisałem wyraźnie "jeżeli nie zmieniłeś szerokości opon". Ford standardowo dawał 205/50/R17 więc założyłem, że też takie dałeś. Jeśli były szersze to pewnie poprawiłeś trochę trakcję, a przy tym zwiększyłeś mocno masę rotowaną więc na mokrym koła przestały się ślizgać. Ja bym tak nie zrobił, wolę na mokrym wciskać pedał delikatniej i mieć moment obrotowy do wykorzystania na suchym niż przymulić auto żeby dało się cisnąc w podłogę w każdych warunkach. Ale Twoje auto Twój wybór...

Cytat:
a po cholere zniechęcac ludzi jak chcą jezdzic na szerokich gumach ? Stać ich lubią to kupują... dla mnie to proste. Nie lubisz nie kupujesz ... i wszytsko w temacie.
A czy ja zniechęcam? Jeśli ktoś powie "kupuję 18-tki bo mi się podobają i jest to dla mnie ważniejsze niż gorsza trakcja poza równym, suchym asfaltem, spore straty momentu na kołach i niższy komfort" to jak najbardziej to rozumiem.

Cytat:
Swoja droga masz w podpisie mase jakis modyfikacji jak dla mnie średnio sensownych ... i jakos nikt nie udowadnia ci ze to nie ma sensu. Po co robiłeś ? bo pewnie chciałes. Ja lubie duże kółka, dobre oponki i dobre materiały ekspoatacyjne oraz zamierzam założyć lepsze hamulce ... bez sensu ? być może... ale to lubię wiec sobie zrobie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Różnica polega na tym, że ja do moich modyfikacji nie dorabiam jakichś dziwnych teorii. Jeśli ktoś zapyta na forum o tuning wolnossącej benzyny to zgodnie z prawdą odpowiem mu, że takie modyfikacje zazwyczaj nie mają ekonomicznego uzasadnienia i o ile ktoś nie traktuje tego jako hobby, to lepiej sobie odpuścić.

A czy moje modyfikacje są sensowne? 7,9 do setki po tych paru modyfikacjach to nie jest moim zdaniem zły wynik...
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem