Cytat:
|
Po pierwsze ,gdze ja napisalem,ze na suchej nawiezchni?Tam gdzie mieszkalem(Wuppertal) lalo czesciej niz w PL.
|
I na 225 masz mniejszy aquaplaning niż na 205? To najwyraźniej te 205 były po prostu kiepskie. Chyba, że mówisz o wilgotnym asfalcie, a nie o kałużach. Tylko znowu, na 205 i dobrych oponach mogę bez problemu jechać podczas deszczu slalomem po 3 pasach przy 150 km/h ze sporym marginesem przyczepności, więc co trzeba odwalić, żeby wylecieć z drogi na 205?
Cytat:
|
Co do kolein to masz racje,czasami robi sie dramat,ale tak jest z kazdymi oponami.Tylko reakcje sa inne.
|
Nie jest to oczywiście prawda, im węższa opona (oczywiście do pewnych granic) tym lepiej auto będzie prowadziło się w koleinach, to oczywiste. Jak słusznie zauważyłeś na żadnej oponie w koleinach wypełnionych wodą nie jedzie się dobrze, więc to "trochę lepiej" jest bardzo istotne.
Cytat:
|
Co zas do szerokosci i wysokosci samej opony.Jest tak jak z cegla.Postaw cegle na wezszej krawedzi i sprobuj ja przewrocic albo przesunac.Postaw cegle na plasko,zrob to co wczesniej i wyciagnij wnioski.
|
To porównanie to czysta demagogia, jesteś może politykiem? Co do przewracania to analogii żadnej nie ma, bo auto jest całością, a po założeniu 225/40/R18 zamiast 205/55/R16 jego wysokość i szerokość się znacząco nie zmieni. Co do przesuwania to sprawa jest dużo bardziej złożona niż chcesz ją widzieć i nie zawsze szersza opona będzie miała większą powierzchnie styku z podłożem niż węższa, o czym już wspomniałem choćby przy okazji przykładu opon stosowanych w różnych warunkach w sporcie.
Cytat:
|
Zas co do odprowadzania samej wody.Nawet opony w wymiarze 205 jak sa ciulowe to plywaja bardziej od 225.
|
A jak 225 są łyse, to po mokrym ślizgają się jak po lodzie. Tylko co to za argument? Znowu demagogia... Jak chcesz zrobić sensowne porównanie to porównaj ten sam model opony albo najlepiej opony w podobnej cenie, bo Mondeo to nie Bentley i jednak większość osób stanie przed dylematem: bardzo dobre 16" lub kiepskie 18". A wcale bym się nie zdziwił, gdyby kiepskie 18" przegrały z topowymi 16" i na suchym...