Temat: [Focus 1998-2004] Wymiana żarówki obrotomierza
View Single Post
Stary 08-10-2009, 17:31   #22
kaczozord
ford::advanced

Model: Focus
Silnik: .
Rocznik: .
Domyślnie Odp: Wymiana żarówki obrotomierza

Wyrażę swoje zdanie:

- fabrycznie miałem 3W żarówki, ale moim zdaniem były za słabe. Więc jeżdżę teraz na 5W. Ma to znaczenie, kiedy w późne letnie w wieczory jeździłem pod słońce - przy 3W zegary były bardzo słabo widoczne - po zmianie na mocniejsze problem zniknął - powstał problem emisji cieplnej, jakie te żarówki wytwarzają. Przy dłuższym świeceniu (przy ciągłej jeździe na pełnym podświetleniu) zaczynają się topić oprawki, w których te żarówki są umieszczone. Bez przesady, że od 30minut świecenia się tak stanie, ale trzeba mieć ten fakt na uwadze i w razie potrzeby zmniejszać intensywność podświetlenia. Sam fakt, że po kilku minutach świecenia, taką żarówką można się poparzyć! Problem diodek eliminowałby tą niedogodność.

- problem oszczędności prądu. Nawet w wypadku fabrycznych "watów", wszystkie 3 żarówki ciągną 9W, a w moim wypadku 15W. Wymieniając te żarówki na diody, całość pobierałaby maksymalnie 2W.
Pewnie wielu się znajdzie i stwierdzi że to niewiele. Policzcie sobie jednak ile prądu pochłaniają Wam wszystkie "niby" małe żarówki. Prosta matematyka - żarówka oświetlenia kabiny - fabrycznie 10W, diodowa 1,2W; podświetlenie rejestracji - 2x5W, diodowe 2x0,6W; podświetlenie schowka 5W, diodowe 0,6W...wymieniać można by wiele, a z tej oszczędności 5-6 watów na każdej, robi się ładna liczba. Może to pedantyzm, ale jakoś nie muszę się martwić, jak cały dzień siedzę w garażu i mam otwarty bagażnik czy jakiś czas siedzę w samochodzie przy świetle...

- problem żywotności. W okresie roku, wymieniłem już 3 żarówki od podświetlenia zegarów (dwie duże i jedną od podświetlenia licznika). Jeżdżę dużo, a w czasie dnia mam całkowicie ściemnione podświetlenie, więc sztucznie przedłużam ich żywotność. Ot lesnistwo, szkoda mi co chwilę rozkręcać te zegary...teraz w wypadku przepalenie jednej, wymieniam wszystkie - dla pewności.

- jakość świecenia odpowiednie typy i w odpowiednich miejscach stosowane diody, dają o wiele więcej światła (kabina, schowek, bagażnik, tablica rejestracyjna, postojówki). Stosowanie kierunkowych diodek ma swoje zalety i gdy zastosujemy je z głową, zyskamy dużo więcej światła. Jednakże nie zawsze da się je zastosować. W wypadku podświetlenia zegarów, nie wiem czy są takiego typu, które będą ładnie oświetlały...ale czekamy na testy i rezultaty naszego kolegi...

Uff....ale wywód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kaczozord ; 08-10-2009 o 17:36
kaczozord jest offline   Odpowiedź z Cytatem