Na początek chciałem się z wszystkimi przywitać, bo oprócz tego, że Wasze forum śledzę już od paru miesięcy to dopiero dziś stałem się
NIEBIESKI, a więc Witam.
Teraz nieco nawiążę do mojego pytania w temacie i powiem, że poczytałem nieco informacji tu i tam, przeglądałem też temat odnoszący się do MK4 i zimowych opon ale tam w sumie pisaliście, że polecacie GY Performance no i te drugie ultry.
Niestety nigdzie nie udało mi się wyczytać jak dobrać odpowiedni rozmiar opon.
Nasze rodzinne autko to Mondeo MKIV kombi TitaniumX i rocznik 2009 więc będzie to pierwsza zima dla niego. Autko w salonie niestety nie dostało, opon zimowych i trzeba sobie coś samemu dobrać. No i tu zaczynają się schody. Tym bardziej, że jesteśmy z okolić Krakowa, więc tutaj już powoli zaczyna się odczuwać mocno zbliżającą się zimę.
Autko jest na 18 calowych felgach i dość szerokich oponach. [bodajże 255 dokładne rozmiary podam jak tylko troszkę przestanie lać bo mi się nie chce wychodzić do garażu przechodząc po deszczu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ] no ale raczej rozmiary letnich opon nie są chyba tutaj aż takie ważne. Potrzebujemy kupić zimówki i tutaj jest problem. Czy w ogóle jest sens kupować takie duże opony i zakładać je na felgi 18'. Jeśli tak to jakie polecacie. Choć osobiście kilka osób mi powiedziało, że troszkę zbyt duże będą te opony na 18 calowych felgach, co szczególnie w zimie się liczy bo ponoć im mniejsze opony w zimie to tym lepiej.
Pojawiła się też opcja kupna felg stalowych 16 calowych i choć przemawiają za tym kwestie finansowe (choć mimo samych opon będzie trzeba dokupić felgi co też wiąże się z kosztami) to troszkę odstraszają walory estetyczne, bo już jak widzę mniejszego focusa kombi na 16 calowych alufelgach to troszkę śmiesznie wygląda, nie wspominając już o większym mondeo no i mimo wszystko bardziej prestiżowym autku.
A więc bardzo Was proszę o pomoc w wyborze opon. Jak widzicie jest to troszkę trudny wybór, no bo albo na 18calowe felgi drogie opony zimowe (np. Pirrelli) albo 16 calowe felgi + tańsze opony (GoodYear)