Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 15-10-2009, 22:54   #97
Ramzespu
ford::average

Model: MKIII Ghia, kombi, tip-tronic Mondeo mk4 kombi powershift
Silnik: TDCI 115km - chip 140km Tdci. 163km
Rocznik: 2005. 2011.
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał Papel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cobretti nie przesadzam tylko z taką opinią wielokrotnie się spotykałem (choć nie mam dowodów naukowych na jej poprawność)
wg mnie jest to całkiem realna teoria bo przy tej wysokości bieżnika już prawie nie ma lamelek co powoduje utratę właściwości opon zimowych
Kolega ma rację, 4 mm to rozsądna granica, tym bardziej jeżeli wjedziemy na drogę nieodśnieżoną, wtedy te 4 mm to za mało. Jeżeli kupujemy samochód za kilkadziesiąt tysięcy, to trudno zrozumieć, decyzję o jeździe na zużytych oponach?

Dodam ponad to, należy pamiętać, że mieszanka gumowa stosowana do opon zimowych to mieszanka tzw. miękka i w trakcie jej użytkowania pod wpływem "UV" oraz w wyniku naturalnych procesów starzeniowych zachodzących w gumie, opona "twardnieje" i zmienia swoje właściwości przez co po upływie 3 do 4 lat od daty produkcji, parametry opony nowej i czteroletniej są nieporównywalne, na niekorzyść tej starej. Tak znaczących różnic nie zauważymy w przypadku opon letnich, w przypadku tych opon nawet sześciu, siedmioletnie opony częstokroć nadają się do bezpiecznej jazdy, ( o ile ma wymaganą wysokość bieżnika, nie popękał kord lub nie ma innych uszkodzeń).
Osobiście jeżdżę na Goodyear Performance, genialne opony, ciche, niskie opory toczenia, dobrze sprawują się na śniegu (na duży śnieg w góry, dodatkowo łańcuchy), według mnie Goodyear Performance to opony godne polecenia.

RamzesPU

Ostatnio edytowane przez Ramzespu ; 15-10-2009 o 22:57
Ramzespu jest offline   Odpowiedź z Cytatem