View Single Post
Stary 24-10-2009, 22:55   #1
FrogsterPL
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Akumulator - o parametrach fabrycznych czy może jakiś inny?

Witam wszystkich. Niedługo (może nawet jutro) będziemy zamawiać do naszego Mondeo nowy akumulator (dziś odebraliśmy wóz z ASO - ma nowy alternator; w serwisie chcieli wymieniać też akumulator, ale chcieli za niego... ponad 500 zł).

Cały problem w tym, że w bardzo podobnej cenie (380-390 zł + przesyłka), można do Mondeo dostać:

- Ford/Motorcraft Silver Calcium 60Ah 590A (czyli o parametrach fabrycznych)

lub

- Motorcraft Calcium Plus 72Ah 680A

Samochód ma silnik 1.8 16V 125 KM (benzyna).

I teraz takie pytanko - jak z tym prądem rozruchowym? Czy większy prąd rozruchowy to same korzyści (np. łatwiejszy rozruch), czy też może to być niekorzystne (mniejsza trwałość rozrusznika? Albo wręcz ryzyko pożaru?). Przeszukałem forum i znalazłem jeden temat, w którym bodajże Bastek_m napisał, że wartość prądu rozruchowego powinna być zachowana (tzn. nowy akumulator powinien mieć taką samą), chciałbym się jednak w tej kwestii upewnić. I prosiłbym o nie pisanie, że takich tematów było sporo, bo dla Mondeo Mk3 było zaledwie parę, a niemal wszystkie (jeśli nie wszystkie) i tak dla Diesli...

Podsumowując, z tego co się naczytałem wychodzi na to, że lepiej jednak kupić akumulator taki, jaki był (czyli 60Ah 590A), ale prosiłbym o jakieś wypowiedzi wraz z uzasadnieniem.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem