Temat: [Transit 2000-2006] duratorq Olej w układzie chłodzenia
View Single Post
Stary 26-10-2009, 20:38   #13
Julek-FST
ford::beginner

Model: Scorpio, Scorpio, Scorpio, Transit
Silnik: 2.3 16v, 2.9 24v, 2.0 8v, 2.4 TDDI
Rocznik: '98, '96, '95, '00
Domyślnie Odp: Transit 2001r duratorq Olej w układzie chłodzenia

Witam wszystkich kolegów!

Pozwolę sobie kontynuować powyższy wątek - mam niestety problem z moim nowym nabytkiem - transit 2000r, tddi 90 KM.

Zaraz po zakupie widziałem paskudny płyn chłodzący, ale nie śmierdział spalinami, auto nie grzało się- tak więc z wadowic do warszawy przyjechałem bez żadnych kłopotów. Niestety ogrzewanie było bardzo słabe, wskazówka temperatury ledwie weszła w pole. Stwierdziłem brak termostatu. Po założeniu wszystko wróciło do normy - temperatura w połowie skali, ogrzewanie w porządku. Układ chłodzenia przepłukany z wielkiego syfu, zalany płynem.

Radość trwała do dziś - ślady oleju w czyściutkim dotąd płynie chłodzącym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pocieszam się, że to może nie uszczelka/głowica - dlatego chciałbym najpierw sprawdzić chłodniczkę oleju. Mój transit jest tylnonapędowy - czy będzie problem z jej demontażem, tak żeby - zgodnie z radą z innego branżowego forum- zaślepić jeden króciec, a pod drugi podać wodę z ciśnieniem, żeby sprawdzić jej szczelność. Zmieniłem świerzo olej z filtrem - muszę to rozmontować, żeby odkręcić samą chłodniczkę, czy dam radę odkręcić ją tylko z 4 śrubek mocujących? Z góry dzięki za pomoc.

jeszcze jedno... przy przygazówkach lekko twardnieją węże, ale po odpuszczeniu gazu, miękną
Julek-FST jest offline   Odpowiedź z Cytatem