View Single Post
Stary 26-10-2009, 21:29   #4
FrogsterPL
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie

Dobra, postanowione, że bierzemy ten 60Ah 590A. Na allegro znaleźliśmy taki za 300 zł, "nowy" (w sensie nieużywany). Wysłałem pytanie o datę produkcji - jest to sierpień 2008 roku. Osobiście raczej wątpię, żeby sprzedawca od tego czasu te akumulatory doładowywał (raczej "leżakowały"), i chciałbym jeszcze poznać Wasze zdanie na ten temat - czy zakładając, że taki akumulator NIE był doładowywany, to czy jest sens kupić taki z sierpnia 2008, czy to już jednak zbyt długi okres i akumulator z powodu niedoładowania może "nie trzymać" swoich właściwości?

Akumulator z allegro jednak jest dość stary już, a te ze sklepów Forda dość drogie, pojawił się kolejny dylemat.

Znajomy taty, który ma sklep z częściami motoryzacyjnymi, zaproponował akumulator VARTA Blue, mówiąc, że ma te same parametry. Przyuważyłem jednak w sieci, że Varta serii Blue owszem, ma taką samą pojemność (60Ah) co Motorcraft, ale prąd rozruchowy tylko 540A (Motorcraft - 590A). Czy taki akumulator mógłby być czy taki prąd rozruchowy jest już jednak za mały?

Rozejrzałem się jeszcze trochę i znalazłem Vartę serii Silver, która ma 61Ah oraz 600A. Może coś takiego? Bardzo proszę o pomoc, najchętniej z uzasadnieniem.

Ostatnio edytowane przez Adept ; 08-09-2015 o 17:49
FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem