Zawisc czy fantazja?
Albo ja jestem glupi albo gosciu sie zapedzil ze swoja fantazja.
Ocencie sami.
04.01.09, 11:50
Gość: Horny
Miałem Forda Mondeo z roku 2003 w bardzo bogatej wersji z silnikiem 2,0 TDCI 130 KM i automatyczną skrzynią biegów. Zrobiłem nim ok. 75 tys kilometrów i sprzedałem spowrotem dealerowi po złożeniu pozwu sądowego. Tak awaryjnego samochodu nie udało mi się mieć nigdy wcześniej i nigdy później. Tłumaczyli mi że mam pecha! Za jedyne 127 tys zł miałem ... pecha!
Zaczęło się niewinnie - szarpała skrzynia, zrobili, było OK przez 6 tys. Potem nowy akcent - auto gasło bez powodu, raz przy wyprzedzaniu na drodze !!! Horror, assistance i naprawiają, nowy soft i miało być perfekt. Po 25 tys. padły pierwszy raz wtryskiwacze - gwarancja (koszt ok. 7 tys netto) Jedziem dalej, mija rok znowu skrzynia biegów (diagnoza - do wymiany - gwarancja koszt ok. 22 tys netto, auto stało w serwisie 40 dni a ja zastępczym Focusem jeździłem bez przeszkód) Po wymianie wszystko jako tako, Mijają 3 lata - rdza zaczęła mi zjadać drzwi od spodu (gwarancja - szlifowanie i ponowne malowanie - fajnie wpływa na cenę przy odsprzedaży), ponownie problem z gasnącym silnikiem (nie przy ruszaniu - automat - ale ... W TRAKCIE JAZDY!!!) Doszło do tego, że bałem się tym autem wyjechać z garażu, czujecie jak fajnie stwierdzić, że silnik zgasł podczas wyprzedzania? Polecam. Wreszcie po ok. 70 tysiącach padła pompa wtryskowa i dwa wtryskiwacze. Koszt oszacowano na ok. 16 tys zł i odmówiono bezpłatnej naprawy (po gwarancji) Doszło do małej przepychanki, złożyłem pozew do sądu i udało się zawrzeć ugodę z dealerem - odkupił samochód (po tygodniu stał w dziale - używane/gwarantowane ;-D) Jeszcze zapomniałem, ze gdzieś po drodze poszło dwumasowe koło zamachowe (gwarancja) Więc proszę nie opowiadajcie, że Ford się poprawił od czasów Sierry.
Teraz od 3 lat mam prostego benzynowego (2,0 FSI 150 koni) Passata B6 i akurat to trafiłem doskonale (przejechane 92 tys km i żadnej awarii poza wymianą radia na gwarancji) zero korozji, zero stresu
Pozdrawiam właścicieli wszystkich marek (nie tylko niemieckich)