View Single Post
Stary 30-10-2009, 06:27   #4
Kylujo
ford::amateur

Model: Ford Transit I focus 1,8TDCi 2003
Silnik: 2,5D i 1,8 TDCi
Rocznik: 1998 i 2003
Exclamation Odp: Kierownica nie odbija co robić.

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wg mnie do sprawdzenia są jeszcze dwie rzeczy:
-przeguby (krzyżaki) wału kierownicy, a w zasadzie ten dolny, przy kolanku rury wydechowej; kierownica ciężko odbija, charakterystycznie przycinając się bardziej co pół obrotu,
-przeguby sworzni zwrotnicy zatarte, jeżeli tak, to do wymiany (najlepiej oryginały, tanie zamienniki są dla lubiących ryzyko...); w Transicie 2,5D - choć zawieszenie przodu jest typu McPherson, to nietypowy - amortyzator nie jest w sprężynie, tylko oddzielnie, a sprężyna jest obok; w związku z tym siła od koła nie jest przenoszona bezpośrednio ze zwrotnicy na sprężynę i nadwozie poprzez łożysko amortyzatora, ale pośredniczy w tym przegub zwrotnicy - jeżeli się on zatrze, to siła tarcia jest olbrzymia...

Jeżeli możesz, to podnieś dwustronnie przód auta (odciąż przeguby sworzni - mogą być podparte wahacze) i sprawdź, jak chodzi kierownica - jeżeli lekko, to sworznie, jeżeli nadal się przycina to krzyżaki wału (lub jak napisał Boro dalej źle zrobiona maglownica). Podlewaruj z jednej strony, podłóż coś pod wahacz, opuść, podlewaruj z drugiej strony i już.
Nie spotkałem się z przypadkiem w modelu 2,5D, żeby amortyzator się zatarł i nie obracał sam w sobie, wtedy też nie mógłby się wydłużać i skracać.
Dzięki za pomoc.
Podniosłem autko,i zacząłem po kolei kontrolować.rozłączyłem maglownicę od kół i dalej ciężko jest ruszać kołem.Tak jakby coś blokowało koło nie można nim ruszać w lewo ani w prawo(bardzo ciężko chodzi.)może to przez ten opór zepsuła się maglownica.Co do krzyżaków to nie są zepsute ponieważ w czasie gdy była wyjęta maglownica do regeneracji sprawdzone były krzyżaki.
Czy przytarte sworznie wahacza dają taki duży opór przy skręcie kół.?
Kylujo jest offline   Odpowiedź z Cytatem