Odp: Jakiego forda probe wybrać 2.0 czy 2.5 V6
Kolego nie bede udowadniał że nie jestem wielbłądem bo nie warto. To skoro tak dobrze znasz sie na tych konkretnych silnikach odpowiedz mi na pytanie dlaczego nie kopci latem wcale ? Pisałem już ze objawy są podobne do walnietych uszczelniuaczy zaworów ale w tych silnikach to nie one są przyczyną . Po prostu zużywają sie pierscienie olejowe i w niskiej temperaturze sie minimalnie zwezają i na początku po odpaleniu przepuszczają olej. Wystarczy kilkadziesiąt sekund pracy ( a dymienie trwa wlasnie tyle -zazwyczaj 30 -40 sekund -i czym zimniej tym dymienie wieksze) a temperatura spalania je rozszerzy i dymienie ustepuje. Sam robiłem remont w drugiej mojej mazdzie i tez myslałem na początku tak jak Ty, wymienie uszczelniacze i bedzie git. Ale nie było...Powtarzam raz jeszcze że wszystko o czym tutaj pisze dotyczy konkretnego silnika Forda Probe (2.0l FS) w innych silnikach zazwyczaj siadają uszczelniacze ale ja powtarzam że odnosze sie do konkretnego silnika który znam bardzo dobrze(zresztą temat mówi o tym silniku). I nie pisz ze to NIEMOZLIWE bo przekonały sie o tym tysiące posiadaczy Mazdy z tym silnikiem, zresztą sama Mazda wydała specijalne oswiadczenie odnosnie tych pierscieni uznając je za wadliwe( ale niestety akcji serwisowej nie było , bo wada ta ujawnia sie przy przebiegu około 200 tyś czyli juz dawno po gwarancji)Mam jeszcz pytanko jaką mazde 2.0 miałes GC, GD , GE czy GF?Bo samsilnik 2.0 i nic nie mówi( w różnych modelach był rożny silnik lub były różne modernizacje)
POZDRAWIAM
Ostatnio edytowane przez jackoba1 ; 01-11-2009 o 21:05
|