Odp: Opony zimowe do Kugi
Każdy zrobi oczywiście jak uważa, ale z mojego doświadczenia z oponami całorocznymi:
- w lecie letnia i całoroczna wychodzi na to samo
- w deszczu jw, choć kierunkowe (nie asymetryczne) działają lepiej, bez rozróżnienia między całorocznymi i letnimi
- jeżeli temperatura spada (nawet poniżej zera) ale jest sucho to letnia i całoroczne są OK
- jeżeli pojawi się przymrozek na drodze to jeździć się da na wszystkim, ale przy hamowaniu już ostra różnica jest na korzyść zimowych, a w zimie to jest normalne i występuje co chwile.
- przy śniegu to już jest olbrzymia różnica na korzyść zimowych, na podjeździe pod górkę i hamowaniu to jest całkiem inny świat całoroczne i letnie a zimowe
PS. W tym roku jechałem po sporym błocie śniegowym na całorocznych w kudze i było naprawdę OK, wręcz byłem zaskoczony jak bardzo OK i jak pewnie auto jechało. Myslę, że głównie za sprawą rozmiaru i napędu 4x4, ale w mniejszej oponie 185x55xR14 już nie było tak super, więc uwzględniając ten napęd i rozmiar całoroczne może spiszą sie porównywalnie z zimowymi z kompaktów ale czy o to chodzi?
PS2. Nie miałem jeszcze okazji testowania zimówek kugi na śniegu, śnieg znikł, a ja z powrotem mam letnie założone.
PS3. Jak sobie pomyślę, że w zeszłym roku, przez wyjazd na drogę bez sprawdzenia czy ktoś jedzie pewnej @@$!@$ kobiety - Ile czasu straciłem na zgłoszenie do ubezpieczenia i naprawę samochodu, i świadomość, że może gdybym miał nową a nie 3 letnią oponę zimową to bym tego uniknął (2 metry brakło), to w tym roku wybrałem najlepszą oponę jaką się dało.
Ostatnio edytowane przez Przemeq ; 06-11-2009 o 11:20
|