Temat: [Focus 1998-2004] Ford zastępuje Formula E syntetykiem
View Single Post
Stary 06-11-2009, 20:30   #137
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Ford zastępuje Formula E syntetykiem

Uwielbiam temat oleju :-D - ileż przy tam jest krwi i potu:-]
Jeżeli chodzi o Lotos, to sam go nie leję - brak odwagi przyznam się, ale szczerze mówiąc wątpię, czy ten olej jest aż tak bezndziejny w porównaniu z innymi "super" markami. Jeżeli chdzo o Formulę Forda i magiczny olej GMu, to śmiem twierdzić, że Lotos nie jest gorszy, a nawet pewnie lepszy. Trzeba też pamiętać, że wiele osób (zwłaszcza tych zalewających z beczki) myśli, że jeździ na Castrolu, Mobilu itp. a w rzeczywistości i tak jeździ na tym co było w środku czyli najczęściej Lotos - taka rzeczywistość. Produkcja oleju, to też nie jakaś niezwykła mikstura jak przepis na Coca Colę. Są pewne normy podane przez producenta goście olej testują i jest OK, albo nie. Jak ktoś często zmienia olej to myślę, że nawet jakby Kujawski zalał to też byłoby OK.

Ja osobiście leję Totala- rozkminialiśmy to nawet z Schem`em- i jest OK. Taki olej leje grupa PSA do właśnie takiego TDCI jak mój i wierzę, że wybrali lepiej niż FORD, którego dbałość w zakresie motoryzacji jest daleka od ideału.

Nie rozumiem zupłenie jednej rzeczy. Jak już szukacie alternatywnego oleju, to czemu uparliście się na tę BADZIEWNĄ specyfikację Forda??? Jak chcecie wlać ten Lotos to poszukajcie coś z większej klasy B3/B4, a do DPFa jeszcze C4 (albo C2-nie pamiętam). Wszyscy się uparli tego, aby olej spełniał specyfikację Forda, a może by się tak zastanowić co ona mówi?

Polecam lekturę:
http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html
Po tym można zacząć dobierać olej...
maureliusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem