Odp: Dogrzewacz
dokładnie kolego masz racje, ja mam załozony wyłacznik oraz diode która sygnalizuje mi prace tego ustrojstwa. Na krótkich odcinkach praca urządzenia jest bez sensu bo ledwo sie rozchula a juz musi sie wyłaczać. Idzie na to paliwo i prad który obciąża akumulator.
A coi lepsze to przy długich trasach jesli temp. otoczenia jest w okolicach poniżej 6 stopni to u mnie to urządzenie włacza sie co chwila pomimo że wskazówka jest na 90.
Wiem równiez dlaczego tak sie dzieje.
Ja zawsze jeżdze z właczonymi ogrzewaniami z przodu i z tyłu. Dogrzewacz ma w sobie czujnik temp. i jesli tam u niego temp. spadnie pon. 70 stopni a tak jest jak płyn przjedzie przez nagrzewnice tylna to on to traktujr jako niedogrzanie silnika i sie włacza, po czym po chwili wylacza sie i tak w kółko.
Dlatego jak sie auto rogrzeje to ja go rozłaczam włacznikiem i mam z nim spokój.
Jeśli ktos ma możliwośc niech zamontuje kontrolke jego pracy i stwierdzi czy jest tak samo.
Zastaniawiam sie jeszcze czy u mnie termostat jest w 100% sprawny, a roboty jest chyba troche (pamietam z wymiany w starym modelu) wiec nie che tego robic na darmo. Tym bardziej że temp. trzyma sie równo w połowie
|