Temat: [Mondeo 2000-2007] Jakie sprężyny i dystansy?
View Single Post
Stary 11-11-2009, 14:18   #1
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Arrow Jakie sprężyny i dystansy?

Chciałbym zmodyfikować lekko zawieszenie w moim aucie. Amortyzatory są jeszcze dobre, więc póki co chciałbym je zostawić, zmieniając jednak sprężyny na twardsze i nieco niższe i dokładając delikatne dystansy. Jeżdżę na 16" felgach i tak raczej pozostanie ze względu na stan naszych dróg, dlatego sprężyny mogą być dość twarde no i jest pewne pole manewru jeśli chodzi o dystanse (przy 18" feldze z tego co pamiętam rozstaw kół biorąc pod uwagę ich zewnętrzną krawędź zwiększa się o ok. 1 cm z każdej strony w stosunku do 16").

Generalnie auto prowadzi się bardzo dobrze, jednak irytują mnie dwie rzeczy. Po pierwsze po modyfikacjach silnika zdecydowanie zbyt mocno przysiada przy przyspieszaniu. Po drugie jest zbyt miękkie i przy większych (naprawdę większych) prędkościach stosunkowo łatwo je dobić, komu się to udało ten wie, jakie to "przyjemne". Ale do rzeczy.

Jeśli chodzi o sprężyny to po lekturze m.in. tego forum skłaniam się ku sprężynom progresywnym Weitec -30/-30 mm. Czy to dobry wybór? Może ktoś z Was jeździ na takich sprężynach i mógłby podzielić się wrażeniami i namiarami na pewnego sprzedawcę? Dodam jeszcze, ze z tyłu mam samopoziomowanie (nivo), czy to nie będzie przeszkodą w montażu takich sprężyn?

No i dystanse. Chce założyć jakieś delikatne przelotowe dystanse w stylu 17 mm albo 20 mm na stronę i ew. wzmocnione śruby. Znalazłem taką ofertę: http://www.ring-tuning.pl. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tą firmą lub mógłby polecić innego producenta który wykona dystanse na rozstaw 5x108 dobrej jakości?

To chyba tyle.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem