Temat: [Mondeo 1993-1996] problem z kierunkiem nadmuchu
View Single Post
Stary 15-11-2009, 16:34   #18
ali76
ford::average

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: problem z kierunkiem nadmuchu

Mając chwilę wolnego czasu sprawdziłem wszystko co mogło spowodować problem z nadmuchem, począwszy od zaworu CVT poprzez główny wężyk podciśnienia, zaworek zwrotny, połączenia wszystkich przewodów. na koniec zostawiłem sobie przedni panel sterowania, (wreszcie udało się go rozebrać). Po wybebeszeniu wszystkiego rozmontowałem przełączniki, jako pierwszy przełącznik kierunku nawiewu (wyczyściłem niebieską gumkę - wszystko było OK), jako drugi poszedł na warsztat przełącznik sterowania klimatyzacją (sterowana manualnie). Do włącznika klimatyzacji wchodzą trzy wiązki przewodów, dwie elektryczne i jedna podciśnienia. Na pierwszy rzut oka wszystko było w porządku, jest w nim jednak taka przesuwająca się część, która współpracuje tylko z podciśnieniem a za jej pośrednictwem po włączeniu klimatyzacji nawiew automatycznie przełącz się na szybę przednią i ją odparowuje. Poprzez tą część do układu dostawało się lewe powietrze i akumulator podciśnienia nie mógł dostarczyć odpowiedniej dawki do pracy siłowników (słychać syczenie). Najprościej można się przekonać, czy to powód niesprawności całkowicie zatykając palcem trzy przewody od włącznika klimatyzacji i przytrzymać przez chwilę wcześniej ustawiając nadmuch np. na twarz. Podciśnienie rośnie, siłowniki zaczynają działać i nadmuch hula aż trzeszczy. Złożyłem włącznik, zaślepiłem te przewody i teraz się cieszę ciepełkiem na nogi. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
ali76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem