Temat: [Mondeo 2000-2007] Olej silnikowy ale jaki
View Single Post
Stary 20-11-2009, 20:49   #581
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: [Mk3] Olej silnikowy ale jaki

Cytat:
Napisał Kapsel_lg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo gaz nie jest zbyt dobry dla silnika. Dlatego własnie obecnie już właściwie żaden producent standardowo takich aut nie oferuje (a przecież całkiem niedawno to właściwie każdy model miał możliwość mieć firmową instalację gazową). Jak myślisz dlaczego teraz tak nie jest (po jakimś czasie od gazowej euforii)?
Pierwszy raz słyszę, żeby producenci wycofali z produkcji samochody z instalacją gazową, ale przyznam, że nie interesowałem się tym zbytnio. Z własnej obserwacji widzę, że najbardziej boją się gazu Ci, którzy nigdy auta na gaz nie mieli. Ja mam już drugie na gaz, i bardzo sobie to chwalę, moi znajomi mają i też nie mają zamiaru z tego rezygnować. Czasem odnoszę wrażenie, że jak się zepsuje auto zasilane gazem, to na pewno jest wina gazu, ale jak zepsuje się auto zasilane benzyną lub ropą, to oczywiście paliwo nic nie ma do rzeczy. Ja osobiście największym minusem w zasilaniu gazowym widzę to, że gdzieś trzeba ten zbiornik na gaz zamontować i przez to niestety traci się trochę miejsca w samochodzie, no i oczywiście masa samochodu wzrasta, ale za to jest dużo tańsza eksploatacja. Zresztą, nikt nikogo nie zmusza do jazdy na gazie, ja wybrałem gaz, Ty ropę, inni benzynę i to jest nasza sprawa.
Pozdrawiam.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem