No to już po wszystkim.
Zainstalowałem moduł w Kudze z Blaupunktem travelpilot fx.
Moduł w wersji niemieckiej i mikrofon wyjęte z s-maxa 2008, Manetka z allegro z focusa. Wiązka oryginalna fordowska z fiesty.
Instalacja z grubsza przypominała instalacje innych użytkowników ale:
- samochód na gwarancji
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. więc ingerencja w samochód ograniczona do minimum
- nietypowa nawigacja - brak danych - ale standardowy quadlock ze standardowymi wyjściami ale posiada połączenia których standardowo brak w innych między innymi wyjście z nawigacji na wyświetlacz między zegarami - poradziłem sobie w ten sposób że kupiłem
http://www.tme.eu/pl/katalog/?id_cat...lock+24&page=1
i
http://www.tme.eu/pl/katalog/?search...k+80050+czarna
oraz kawałek przewodu - zacisnąłem na końcach przewodów i wcisnąłem w oryginalną wiązkę fordowską w gniazdo i wtyczkę w miejscach gdzie w oryginale były podłączenia ( w sumie wykonałem takich mostów aż 9 )
- ponieważ właściciel patrzył na ręce moduł wepchnąłem za panel klimatronika przez otwór po wyjętym radiu.
- przewód do mikrofonu odwinąłem z oryginalnej wiązki i wyjąłem do samej wtyczki do modułu - w ten sposób uzyskałem 194 cm kabla do mikrofonu
- po podłączeniu kabli ułożyłem je ja te w oryginalnej wiązce i z powrotem zawinąłem oryginalną taśmą.
- kabel do mikrofonu przedziałem nad schowkiem aż do drzwi za pomocą drutu a następnie puściłem po słupku ale bez jego zdejmowania miedzy plastykiem a gumą uszczelniającą drzwi. Następnie przełożyłem odcinek od słupka do oświetlenia wnętrza właściwie tylko odkręcając podświetlenie wnętrza. Mikrofon bez problemu wszedł na swoje oryginalne miejsce. I tu ciekawostka był kabel fabryczny ale ze względu na gwarancje i czas nie bawiłem się w dochodzenie gdzie się kończy.
- włożyłem radio
- wymieniłem na manetkę z voice
- po naciśnięciu przycisku Phone na nawi poinformowała mnie że bt nie jest włączony - co niezwłocznie uczyniłem i telefon wykrył zestaw samochodowy - standardowe parowanie i .........
DZIAŁA. Telefon słyszany w głośnikach samochodowych, mikrofon działa bez zarzutu - na wyświetlaczu wyświetla się kto dzwoni jego numer telefonu i opcje odebrać czy odrzucić.
Tak samo jeśli dzwonimy - możemy skorzystać z książki telefonicznej, rozmów wychodzących i przychodzących lub wybrać numer ręcznie z navi.
A teraz
PROBLEM.
Nie działa voice control. Po naciśnięciu przycisku voice nie ma reakcji. Nie słychać zachęty do wymówienia komendy. Co o tym myślicie. Wszystkie części podłączone prawidłowo. Sprawdzone dwie manetki i nic. Poradźcie coś.